Quantcast
Channel: KOKKELERE
Viewing all 207 articles
Browse latest View live

GULROT-SJOKKOKAKE I KOPP

$
0
0

God morgen, hvordan går det med nyttårsforsettene? Eller hadde du ingen?

Jeg prøver å unngå søte ting som kaker, godteri, kjeks o.l nå etter nyttår, og det går stort sette ganske bra. Det er kun en dag jeg her spist godis, og det var 3 biter med mørk kokosjokolade, så en veldig stor utskeielse var det ikke akkurat. Ganske stolt av meg selv også, for jeg kan fint spise et et eple selv om den ved siden av meg spiser godis, og har faktisk mest lyst på eplet.

Denne kaken inneholder ikke noe annet enn det som er sunt, er helt sukkerfri, og inneholder til og med en grønnsak. Supert som kveldsmat, hvis du vil ha noe sunt, men har lyst på noe søtt.

Jeg har kjøpt meg nye bok, 12 uker til en smalere midje, av Berit Nordstrand, som så langt har vært en god støtte og motivasjon i det å kutte ut hvitt sukker. I boken står det også at man skal unne seg litt av og til, men prøve å gjøre gode valg når det gjelder det man unner seg. Det gjør jeg med denne kaken :).

For mer fiber i kaken kan du bruke mer havremel, evt litt havrekli eller havregryn, og mindre kakemix, men tilsett da litt ekstra søtning. Kakemiksen kan også byttes ut med proteinpulver, naturell, sjokkosmak eller eller med vanilje. Bruker du naturell må du tilsette annen søtning, siden søtsmaken kommer fra sukrin i kakemiksen. Vil du unngå sukrin bytter du ut kakemiksen med annen tørrvare og tilsetter den søtningen du foretrekker, men husk at målet er å unngå hvitt sukker. Honning, kokossirup eller kokossukker kan brukes som alternativ søtning, eventuelt stevia, men helst sammen med noe annet siden smaken alene er litt spesiell.

Til toppingen kan du fint bruke ferdig peanøttsmør, eller nøttesmør. Du vet at peanøtt ikke er en nøtt? Det er en belgfrukt, akkurat som bønner og linser, og inneholder dermed en del mer karbs enn hva nøtter gjør. Så altså bruke mandelsmør, ikke peanøttsmør, hvis du vil holde den helt lavkarbo.

GULROT-SJOKKOKAKE til 1 person:
1 egg
1 ss olje
2-3 ss melk
30 gram sunnere kakemix fra Funksjonell mat
10 gram havremel
1/4 ts bakepulver
1/4 ts vaniljepulver
1/-2 ts kakao (tilpass selv)
1 klype salt
1 dl revet gulrot

Topping:
PB2 + vann til passe konsistens

Mål opp og bland alle ingrediensene godt sammen. Smak til med kakaopulver. Jeg brukte 1 ts og fikk en ganske mild sjokoladekake. Det vil også varierer med hvilket kakaopulver du bruker, bakekakao er f.eks kraftigere enn rå kakao.

Smør innsiden av en te-kopp eller en skål med smør før du heller i røren. Settes i micro på 800 watt i 2,5 minutt, og du vil få en fast, men saftig sjokoladekake, altså ikke brownies med myk kjerner. Litt usikker på om det vil passe så godt med mye kjerne her, siden man gjerne vil at gulroten skal være gjennomkokt.

Hvelv kaken over på en tallerken, men pass på skålen eller koppen er veldig varm når den kommer rett fra microen. Bland sammen glasueren og heller over toppen av kaken. Pynt med det du har og har lyst på, som hos meg ble det bringebær og gojibær.

Nå skal du bare nyte maten, spise sakte, smake på hver munnfull og stoppe når du er 80 % mett :). Kaken står seg nok i fryseren også den, hvis du ikke klarer alt. Eller hva med å dele den med en du er glad i? En kopp te smaker også godt ved siden av, og er et av Berit sine tips til å spise litt mindre. Drikk litt te før og under maten, og du vil bli fortere mett.

Ikke lyst på sjokoladekake, hva med en like enkel gulrotkake?

APPELSINMARINERTE KOTELETTER & LINSESALAT

$
0
0

For min del er det lange dager for tiden, men ikke at det er noe negativt. Jeg har startet i ny jobb og da er det mye nytt å sette seg inn i, men tross lange dager har jeg masse med energi og gleder meg til hver dag. Noe nytt og masse nye utfordringer var akkurat det jeg trenge for min motivasjon nå. Hver dag er det noe nytt å ta tak i, og mange ganger tar jeg meg selv i å si at "ja, det skal jeg ordne" samtidig som jeg tenker "aner ikke hvordan ennå, men det finner jeg helt sikkert ut av". Akkurat som Pippi, "det har jeg aldri gjort før, så det skal jeg nok få til" :).

Så altså, blogging blir det ikke veldig mye tid til, men middag skal en jo ha uansett, sa da benytter jeg muligheten til å teste ut nye ting der. Dette var middag sist søndag, salat og marinerte koteletter. Friskt, enkelt og godt.

KOTELETTER I MARINADE til 2 personer:
2 litt store svinekoteletter
saft fra 1/2 appelsin
1 ss finrevet appelsinskall
1/2 dl olje
1 ts sennep
1 fedd hvitløk
1 klype salt og litt pepper
smør til steking

Bland sammen ingrediensene til marinaden, legg kotelettene i en brødpose og hell over marinaden. Sørg for at marinaden er godt fordelt over kotelettene før du legger det kjølig i minst 2 timer, gjerne over natten eller fra morgenen.

Når kotelettene skal stekes varmer du opp en panne til litt over middelstemp., tilsetter smøret og bruner kotelettene i noen minutter på hver side. Deretter setter du på lokket skrur plata helt ned og lar de steke videre i 3-4 minutter på ettervarmen.

LINSESALAT MED CHEVRE til 2 personer:
1 boks røde eller grønne linser
1 søtpotet
blandet salat
1 vårløk
ekstra virgin olivenolje
salt og pepper
urter, tørkede, eller gjerne ferske (f.eks persille og gressløk, eller mynte og koriander)
ca 40 gram chevre
olje til baking

Tilsett gjerne hakkede nøtter og myntevinaigrette

Skrell og del søtpoteten i terninger, bland inn litt olje, spre det utover et stekebrett med bakepapir. Og bak i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter, til potetene er møre. La gjerne søtpoteten avkjøles litt før du blander sammen linser, søtpotet, salat, vårløk i tynne ringer og urter. Bland inn litt god olivenolje, og salt og pepper eller lag en mynte vinaigrette som du heller på toppen.

Fordel salaten på 2 tallerkener, og legg på biter av chevre samt gjerne grohakkede nøtter, f.eks pistasjnøtter eller valnøtter.

Jeg brukte persille som ga en god, men ganske enkel salat og vil nok anbefale å prøve litt mynte og koriander i salaten. Samt myntevinaigrette på toppen.

Da er det bare å gjøre seg klar til lørdagskvelden, legge koteletter i marinade og du har middag på null komma niks, nesten ;).

QUINOAGRØT & Inspirasjon gjennom ny bok

$
0
0

Etter å ha spist bokhvetegrøt nesten hver dag siden nyttår tenkte jeg det var på tide på prøve noe nytt, sånn at jeg har litt å variere med. Qunioa er jeg et helt supert frø, som inneholder masse proteiner og er naturlig glutenfritt. Jeg bruker det ofte som erstatning for ris, til gryter eller i salater. Tidligere har jeg forsøkt meg på Quinoapudding, men da med sukker, og nå vil jeg helst unngå det helt.

All den nye inspirasjonene og de nye tankene jeg har knyttet til mitt kosthold kommer fra boka jeg kjøpte meg etter jul, eller egentlig byttet jeg vell inn en jeg fikk og var superfornøyd med å få denne i stede. "12 uker til et sunnere liv og en smalere midje" av Berit Nordstrand. 

Uke for uke tar den for seg små endringer du bør gjøre i kostholdet ditt. Det jeg liker aller beste med boka er at dette ikke er oppskriften på en diett eller slankekur, det oppskriften på et sunt og næringsrikt kosthold som gjør kroppen glad. En livsstilsendring altså, ikke noe du bare skal gjøre de 12 ukene du leser boka. Er dette helt nytt kan man lese et kapittel i forkant av hver uke, og fokusere på en ting av gangen. Eller som meg, som ikke klarer å vente, så må jeg bare lese litt videre, også leser jeg det heller en gang til i forkant av hver uke. Min kjære må leve med høytlesning i sofaen for tiden, og han lytter tolmodig siden han nok har skjønt at dette er viktig for meg. For meg er kunnskap viktig i forhold til å holde motivasjonen opp, jeg må vite hvorfor dette er bra for kroppen min, og da finnes det ingen gode grunner lengre til å kose meg med hvitt sukker. Anbefales viktig!! Og nei, jeg er ikke sponset, jeg har kjøpt boka helt selv ;).

Men tilbake til frokosten, som da bestod av quinoagrøt. Nam sier jeg bare :).

QUINOAGRØT til 1 person:
1/2 dl quinoa
1 bs qunioamel (eller bruk havremel)
1 dl vann
1 dl melk
smak, f.eks vaniljepulver, kardemomme og kanel
1 egg
1 klype salt

Skyll qunioa i lunkent vann for å fjerne bitterstoffer som ligger på utsiden, og skylle vekk unødvendig stivelse. Pisk sammen quinoa, mel, vann og melk i en kjele. Kok opp og la det småkoke under lokk i ca 15 minutter. Har du ikke qunioamel kan du bruke havremel eller malte havregryn.

Du må gjerne la en en kanelstang koke med, for å sette smak på grøten, eller som jeg gjorde tilsette litt vaniljepulver, kardemomme og litt kanel de 5 siste minuttene av koketiden. Tilsett gjerne litt gurkemeie i grøten også. Gurkemeie skal ha en betennelsesdempende effekt, og etter å ha lest halve Berit sin bok forstår man raskt at betennelser skaper mye bøll i kroppen. Jeg varierer smaken litt etter hva jeg har lyst på den dagen.

Når det har fått koke ferdig tilsetter du 1 egg som raskt piskes inn, kok opp grøten igjen og la den småputre noen minutter sånn at egget stiver. Her vil grøten tykne, og synes du den blir for tykk tilsetter du litt ekstra melk.

Bland inn saltet og så er det bare å servere med det du måtte ønske. Jeg hadde lit smør og litt mandelsmør, var nesten tom for begge deler så da ble det en liten blanding. Også hadde jeg masse bær på, fryste som jeg lot ligge i romtemperatur mens jeg kokte grøten, litt honning, mandelflak og ekstra kanel på toppen.

Mitt lesestoff under frokosten i dag, og neste uke er det mer fisk som står på planen. Vi startet allerede i går ved å tilsette ovnsbakt ørret i Betesalaten, da uten qunioa siden det blir mettende nok med fisken. Har du også lyst til å gjøre en endring, men mangler motivasjon?.

SASHIMI MED LAKS, QUNIOA OG GRØNN SALSA

$
0
0

Er du glad i sushi, men akkurat som meg synes det tar litt lang tid å lage det helt fra bunnen av selv? Sånn løste jeg det, sashimi, med risen, eller her qunia ved siden av, samt grønn salsa med avokado og agurk. Jeg synes det blir ekstra godt med litt mer smak på sausen enn bare soya, og savner alltid litt ekstra grønnsaker som jeg tilførte gjennom salsaen. Quinoa sørger for ekstra med protein, og senker mengden karbohydrater. Noe som gjør at maten er bedre for blodsukkeret ditt og den metter lengre.

SASHIMI til 2 personer:
1 dl quinoa
1 ss sushieddik (kan sløyfes)
250 gram laks (f.eks salma eller tilsvarende)
1 stor avokado
5-10 cm agurk
2 vårløk
1/4-1/2 chili, gjerne grønn
fersk koriander
saft fra 1/4 lime
1 ss olje
salt og pepper
3 ss soyasays (glutenfri ved behov)
1-2 ss agave eller honning (evt bruk søt søt soya)
1-2 ss ristede sesamfrø
finhakket koriander som pynt
syltet ingefær
wasabi

Kok qunia som anvist på pakken og la den avkjøle seg før du blander inn sushieddiken, som vil tilføre en søtlig smak. Hvis du vil unngå alt av sukker sløyfer du eddiken.

Skjær laksen i tynne skiver som legges på tallerkener.

Del avokado og agurk terninger, vårløk i tynne ringer og chili finhakkes. Bland det med limesaft, litt olje, finhakket fersk koriander og smak til med salt og pepper.

Bland soyasaus og agave eller honning, tilsett ristede sesamfrø, bland godt og hell det over fisken i det den serveres.

Legg qunia og grønn salsa på tallerkenene, server med syltet ingefær, wasabi etter smak og behag og pynt med fersk koriander. Jeg synes det blir ekstra godt når du legger litt ingefær på hver fiskebit.

SYRLIGE ENERGIKULER MED KAKAOTREKK

$
0
0

Det er litt hektiske dager for tiden, og da er det lett å bli fristet av de søte ting. Derfor bestemte jeg meg for at jeg skulle ligge litt foran meg selv, og lage noe søtt snop som jeg kan ty til, som ikke inneholder sukker og som kroppen bare har godt av. Energikuler med nøtter og dadler, samt smak av kakao, var det første jeg lagde. Etterpå ble det knekkiskjeks med saltdryss. Hadde en plan til også, men var tom for egg, så det får vente. Jeg starter med oppskriften på energikuler jeg, som egentlig laget for noen uker tilbake, men dagene er så hektiske at jeg ikke rakk å publisere. Her kommer det i hvertfall, bedre sent enn aldri :).

ENERGIKULER:
3 dl nøtter og kjerner (her; valnøtter, mandler, gresskarkjerner)
ca 14 dadler
1/2 dl gojibær
1/2 dl incabær
1 klype salt
rå kakao (evt bakekakao, men den er bitrere)

Legg goji og incabær i bløt mens du måler opp dadler og tar ut steinen av dadlene. Hell av vannet på bærene før du blander alt i en blender eller lignenede og bland det til en jevn masse. 

Fukt hendene og form passe store kuler. Kulene mine rullet jeg i rå kakao, men du kan også bruke kokos eller f.eks linfrø hvis du ikke ønsker kakaosmak. 

Har du lyst kan du også blande inn noen kakaonips i deigen før du ruller kulene, og vil du ha enda mer kakaosmak blander du kakaopulver i deigen i tillegg til å rulle kulene i det.

Sammen med kulene ble det Pukka te med lakris og kanel, samt en mørk sjokoladeplett og hjemmelaget fudge som jeg igjen fra jul.

Jeg har laget energikuler flere ganger, med litt forskjellige innhold. Bruke søkefeltet oppe til høyer og søk etter energikuler eller sjekk ut etiketten raw food i menyen på høyre side. 

ONVSBAKT TORSK, ertepure, syrlig eggesmør og saltbakte mandelpoteter

$
0
0

Dagens oppskrift har mye inspirasjon fra Ryfylkekokken og en lunsj jeg fikk servert på et møte denne uken. Jeg har fått være med på et veldig spennende matprosjekt gjennom jobben, og da måtte det litt praktisk testing til også. Det var fantastisk godt, og jeg måtte sende et bilde til min kjære som også ble veldig imponert. Så når Frode, Ryfylkekokken, sendte oss oppskiften dagen etter bestemt jeg at dette måtte testes.

Planen min var å bruke skrei sånn som Frode gjorde, siden Rema har kampanje på det denne uken og jeg generelt er dårlig på å variere type fisk jeg bruker. Når jeg derimot kom på butikken på lørdag formiddag lå det bare noen få pakker med skrei igjen hvor alle gikk ut på dato samme dag og allerede var blitt brune. Så dessverre Rema, ingen god reklame til dere der, for den synes jeg virkelig burde vært kastet og ikke bare satt ned i pris. Da ble det i stede den lettsaltede torsken jeg allerede hadde liggende i fryseren.

Frode hadde også en liten skje med plukkfisk på tallerkenen når han serverte. Siden mine fileter allerede var renskåret ble det ikke noe avskjær, og jeg tenkte i tillegg at jeg hadde mer en nok med prosesser jeg skulle gjennom. Ertepureen er Frode sin oppskrift, og den var helg fantastisk. Både min kjære og jeg kunne endelig si at vi liker ertepure, i hvertfall denne ertepureen. Men ellers, fordi jeg ikke liker å stjele andre sin oppskrifter, har jeg lagt mitt eget preg på det meste her. Selv om det ikke er så mange variasjoner man kan gjøre på f.eks bakte mandelpoteter, så de fikk være som de var. Så håper jeg også Frode tar det som god reklame, for det var virkelig virkelig godt. Jeg som har vært skeptisk til hvit fisk etter at jeg ble dårlig av den for litt over ett år siden, tror jeg er kurert nå :). De søte Juanitatomatene som Frode hadde med seg fra gartneriet på Finnøy, har nok dessverre uteblitt på min tallerken. Jeg hadde glemt å skrive det på handlelista, og da blir det glemt når jeg er på butikken også.

OVNSBAKT TORSK Til 2 personer:
2 fileter lettsaltet torskefilet (250-300 gram)
litt olje
hvit pepper
tørket persille
tørket estragon

Saltbakte mandelpoteter:
2-4 mandelpoteter
grovt havsalt

Ertepure:
1,5 dl fløte
0,5 dl creme fraiche
200 gram frosne erter
1/2 ss smør
salt og cayennepepper etter smak

Syrlig eggesmør:
60 gram smør
1 sjalottløk
2 ts kapers
1 kokt egg
1-2 ts finrevet sitronskall
+ litt sitronsaft for ekstra syrlighet

Søt tomatpure;
1-2 tomater
salt
olje
malt paprika

salte, ristede gresskarkjerner
friske urter

Dekk bunnen av en ildfast form med grovt havsalt før du legger i mandelpotetene. Bakes på 200 grader i 45-50 minutter.

Hell litt olje i bunnen av en liten ildfast form før du legger i torskefiletene. Dryss på litt hvit pepper, tørket persille og estragon. Vend på fisken slik at olje, pepper og urter fordeler seg på begge sider. Settes inn i ovnene sammen med potetene de siste 10-12 minuttene.

Bland fløte og creme fraiche i en liten kjele, kok opp og la det koke inn til 2/3 deler er igjen. Tilsett ertene og gi det et oppkok før du jevner det med stavmikseren. Smak til med salt og cayennepepper.

Smøret smeltes i en kjele før sjalottløken tilsettes. La det koke til løken er blank før du tilsetter finhakket egg, kapers og revet sitronskall. Smak til med litt sitronsaft.

Tomaten kuttes i terninger og stekes med litt olje og salt i en panne. Deretter jevner du de med stavmikseren for å lage en tomatpure og smaker til med malt paprika for ekstra sødme.

Jeg brukte gresskarkjerner som var ferdig ristet og saltet, som jeg grovhakket. Du kan så klart riste og salte de selv.

I bunnen av tallerkenen la jeg ertepure, deretter fikk fisken plass på toppen. En skje med tomatpure, 1 potet fikk plass før jeg fordelte jeg sausen utover. Tilslutt drysset jeg gresskarkjerner over og pyntet med frisk dill.

Sammen med dette måtte det bli et glass vin også siden det nå først både var lørdag og valentinesdag.

Enda en ting som uteble fra min tallerken var de knuste knekkebrødene fra Superknask som Frode drysset over sin rett. Glutenfrie er de også, og smakte veldig godt, så disse må jeg nok lete opp her i Oslo. Noe som viser seg å være enklere enn jeg trodde, fordi hjemmesiden deres er godt oppdatert på utsalgssteder.

Jeg ble så lykkelig når jeg hørte knekkebrødene var glutenfri, for med det samme jeg kom inn på møte og skjønte vi skulle få servert lunsj begynte jeg å grue meg litt for å si fra om hva jeg ikke spiser. Det, derimot, viste seg å være null problem, for hele retten var uten spor av mel. Det var litt i energibaren vi fikk en smakebit på som dessert, men akkurat der ofret jeg meg litt fordi det var så lite.

Og, tilslutt må jeg bare innrømme at Frode sin tallerken så litt mer ryddig ut en min, det ble litt mer mølje hos meg, men tross det veldig godt ;).

FASTELAVENSBAKKELS - Glutenfrie vannbakkels med krem

$
0
0

Fastelavenssøndag, og når jeg foreslo boller ønsket min kjære seg i stede vannbakkels. Det brukte han alltid å få på fastelaven hjemme. Så da ble det vannbakkels, mye raskere og mindre søl enn boller ble det jo også.

GLUTENFRIE VANNBAKKELS, 6 stk:
50 gram smør
1,25 dl vann
70 gram Toro lys melblanding
2 egg

Kok opp vann og smør i en kjele før du raskt rører inn melet. Ikke rør for lenge da har deigen letter for å skille seg.

Ta kjelen av plata og la deigen få avkjøle seg i 5 minutter før du rører inn ett og ett egg.

Fordel deigen med en skje i 6 topper som plasseres på et stekebrett med bakepapir.

Stekes på 200 grader i 20-25 minutter. Og husk, åpner du døra for tidlig vil de falle sammen og de vil ikke heve seg opp igjen.

Våre vannbakkels ble fylt med tinte bær rørt med litt agave, krem pisket med litt vaniljesukker og litt melis på toppen.

Sammen med mine vannbakkels hadde jeg det som er favoritt teen min for tiden, Pukka-te med lakris og kanel.
God fastelaven.

KNEKKISKJEKS MED SALTDRYSS

$
0
0

Må ha litt småting jeg kan lure med meg i veska for tiden, for å unngå at jeg tyr til enkle utveier som sjokkis og annet med hvitt sukker i. Disse kan fint spises alene, eller med litt smør og ost på, og er veldig gode som tilbehør til ulike ost. Det går superfort å lage de også, så tid er ingen unnskyldning, selv om jeg skal innrømme at jeg har lett for å bruke den unnskyldningen selv ;). På søndag overvant jeg meg selv, og kjernen ligger vell i å bare sette i gang så kommer man tilslutt inn i en god steam. Vaske klær, støvsuge, skifte på senga, rydde på kjøkkenet, bake knekkebrød.....er så digg når man kommer seg opp av stolen og inn i en sånn god steam.

KNEKKISKJEKS:
1 dl mandelmel
1 dl gresskarkjerner
1 dl knuste linfrø
1 dl solsikkefrø
1 dl hirseflak (eller havregryn)
1/2 ss psyllium husk
1 ss nypepulver
1/2 ss honning
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
ca 3,5 dl vann
1 ts fingersalt

Mål og opp alt det tørre og bland sammen. Tilsett vann, bland godt og la det svelle i 10 minutter. Hell deretter røren på et stekebrett med bakepapir og fordel det jevnt utover.

Stekes på 200 grader i først 20 minutter, før du tar brettet ut og deler i passe store kjeks med en kniv eller et pizzahjul. Sett det tilbake inn i ovnene i nye 20 minutter, gjerne på rist denne gangen. Ta de så ut, snu de og sett de tilbake inn i noen minutter før du skrur av ovnen. La det stå og avkjøles seg sammen med ovnene, altså ikke åpne døren, da slipper du ut den varme luften som er med på å gjøre de sprø. La gjerne knekkebrødene stå i ovnene over natten.

Oppbevares i en tett boks av metall eller glass.

HJORTEBOLLER med ovnsbakte rotgrønnsaker, soppsaus og nyrørte tyttebær

$
0
0

Nesten 1 kg kjøttdeig av hjort var det jeg fikk fra min onkel som takk for å ta med meg min fetters julegaver i bilen hjem fra jul. Jeg digger sånne gaver :), og jeg antar at den også er selvskutt og selvkvernet. Så skikkelig kortreist mat. Tro meg, det ble like godt som det ser ut som.

Når jeg får så gode råvarer å jobbe med liker jeg å gjøre det så enkelt som mulig, ikke rote det til med masse krydder og stæsj, fordi råvarene i seg selv er nok. Oppskriften på kjøttboller er ganske stor, rett og slett fordi jeg måtte bruke opp alt når jeg først hadde tint det. Skal du beregne porsjoner vil jeg si 6-10 kjøttboller per person, avhengig av alder, kjønn og størrelse :). Tilbehøret er nok til 3 personer. Jeg har altså kjøttboller liggende i fryseren både til lunsj et par dag og enda to middager.

HJORTEBOLLER, ca 70 stk:
850-900 gram kjøttdeig av hjort
1 egg
1 dl fløte
3 ss mandelmel
1,5 ts salt
0,5 ts pepper
Smør til steking

Bruk mikseren til å blande sammen alle ingrediensene. Form små boller med fuktede hender, som så stekes med smør i varm panne.

Jeg stekte alle bollene først, også varmet jeg opp igjen de vi skulle spise samme dag rett før det andre var ferdig.

TILBEHØR til 3 personer:
Ovnsbakte rotgrønnsaker:
1 søtpotet
1/2 sellerirot
saft fra 1/2 sitron
olje
salt og pepper

Skrell og del grønnsakene i staver og fordel det utover et stekebrett med bakepapir. Press sitronsaft over, hell på olje, krydre med salt og pepper og bland det godt. Stekes på 200 grader i 15-20 minutter.

Her kan du så klart variere hvilke grønnsaker du brøker ut fra hva du har, og det meste vil fungere fint. Jeg liker å bruke noe med litt forskjellige farger fordi det ser fint ut, også noe som smaker litt forskjellig og gjerne litt søtlig. Søtpotet og/eller rødbeter for sødme blandet med gule beter, sellerirot, persillerot eller pastinakk. Gulrøtter kan også brukes, men husk at de bruker litt lengre tid i ovnene enn f.eks søtpoteten som stekes fort.

Soppsaus:
6-8 sopp (her; sjampinjong)
1 ss smør
1 sjalottløk
2 dl fløte
1 dl creme fraiche
1 dl kjøttkraft, eller 1 dl vann + 1/5 kjøttfondterning
1 ts knuste einebær
smak til med pepper

Smelt smøret i en kjele før du tilsetter sjalottløken og steker den blank. tilsett fløte, creme fraiche, kraft, eller fond og vann, pluss einebær og la det koke uten lokk til sausen får passe tykkelse.

Stek soppen i smør og tilsett den når sausen har fått passe tykkelse.

Hos meg begynte sausen å tykne litt etter 20 minutter, så smør deg med litt tolmodighet, evt bruk litt mindre vann hvis du bruker fond. Jeg skal innrømme at jeg gikk litt tom for tolmodighet etter 20 minutter og jukset med 1/2 ts maizena blandet i bitte litt vann ;). Så et lite tips er altså å sette i gang med å koke sausen som noe av det første du gjør, så slipper du jukse. Eller er det lov å jukse? ;)

Nyrørte tyttebær:
1,5-2 dl tyttebær, ferske eller tinte
2-3 ts honning
+ fersk dill som pynt

Jeg fryser alltid tyttebærene i brødposer på høsten, helt uten sukker, også kan jeg ta opp litt i gangen og blande det med naturlig søtning. Disse fikk tine før jeg blandet de lett med honning.

Så var vi klare for å servere da. Saus i bunnen, deretter grønnsaker også fordeler du kjøttbollene utover før du legger på tyttebærene. Dryss litt fersk dill over helt til slutt. Og hepp, så er maten klar.


FERSKE VÅRRULLER

$
0
0


En ny favoritt her i huset. Ikke verdens beste på å rulle vårrullene ennå, men med litt mer trening så kommer det seg. Siden min kjære annonserte at dette var det beste han noen gang hadde spist, så blir det vell til at vi lager det flere ganger også.

Disse vårrullene inneholder kylling, men den kan sløyfes og de blir vegetariske og helt rå. Jeg har stekt noen av grønnsakene, fordi jeg tåler rå gulrot litt dårlig, men det trenger du ikke gjøre.

FERSKE VÅRRULLER, ca 10 stk:
1 kyllinfilet
10 rispapirark
spinat
1 syrlig eple
1 gulrot
1-2 vårløk
fersk ingefær
spirer
fersk koriander

Kyllingen skjæres i strimler og stekes med salt og pepper før den får avkjøle seg.

Alle grønnsakene, altså løk, eple, gulrot og ingefør kuttes i tynne pinner. Hos meg ble gulrot og ingefær stekt for å unngå kløe i halsen, og for å få litt ekstra sødme i grønnsakene. Dette gjør du som du vil med.

Fukt rispapiret som anvist på pakken, hos meg stod det at jeg skulle skylle det under springen. Deretter legger du det på et fuktig kjøkkenhåndkle. Rispapiret vil fortsatt være litt hardt, men når du har lagt på alle ingrediensene vil det ha myknet og være klar til rulling.

Legg spinatblader i en stripe midt på rispapiret for du legger på litt av alle de andre ingrediensene og tilslutt legger på spirer og fersk koriander. Brett den delen av papiret som ligger nærmest deg over innholdet, klem det litt forsiktig sammen og rull det sammen så stramt du klarer uten at rispapiret revner.

Vårrullene kan spises alene, men smaker enda bedre med en saus til. Hoi-sin er min kjære sin favoritt, så han fikk en spicy versjon med ekstra ingefær og chilisaus. Siden Hoi-sin inneholder gluten fra soyasaus laget jeg en rå sweet chilisaus til meg selv.

Ingefær Hoi-sin:
1 dl hoisinsaus
1/2 dl vann
1/2 ss fersk ingefær
1/2 ss sciracha chilisaus
1/2 ss Pb2 peanøttpulver (eller malte peanøtter)

Bland hoi-sin, vann og finhakket ingefær i en kjele. Gi det hele et oppkok før du lar det avkjøle seg. Når sausen har fått avkjølt seg smaker du til med scirachasaus og peanettpulver, malte peanøtter eller peanøttmel.

Rå sweet chilisaus:
1/2 rød paprika
1 vårløk
1/3-1 rød chili
1 ss fersk ingefær
saft og skall fra 1 sitron
4 ss agave (kokosnektar eller honning)
1/2 dl nøytral olje (her; rapsolje)
salt

Legg alle ingrediensene i en blender og bland til passe konsistens. Jeg liker at sausen har litt biter i seg. Smak til med salt.

Dette passer perfekt til tapasfesten også, eller hvis du skal ha med deg mat bort. Matpakka vil også funke bra. De vil klebre seg litt sammen hvis de ligger tett sammen, men har vært greit å ta de fra hverandre igjen. Får du rester? Det som ble til overs av kylling, gulrot, pluss et ekstra eple og spinat sammen med resten av den rå sweet chilisausen gikk i en wok dagen etter. Min kjære helte resten av hoi-sinsausen over sin wok.

MANDELPOTETOMELETT

$
0
0

Jeg skulle rydde i bildene på kameraet i dag siden minnekortet var fult, og kom over dette bildet. Lunsjen vår for et par uker tilbake, som jeg i min litt hektiske hverdag for tiden helt hadde glemt. Server den som frokost, lunsj, som tilbehør til middagen eller som en del av et tapasbord.

MANDELPOTETOMELETT:
4-5 bakte mandelpoteter, gjerne saltbakte
4-5 egg
1 dl creme fraiche
1-2 ts tørket rosmarin
1/2 pakke fetaost
salt og pepper
salat ved servering, her; baby leaf mix

Jeg bakte noen ekstra poteter dagen i forveien når jeg lagde Torsk til middag, som jeg kuttet i biter og fordelte utover en liten ildfast form. En brødform vil nok også være passe på størrelse. Dryss rosmarin over potetene.

Bland sammen egg og creme fraiche, samt litt salt og pepper. Hell halvparten over potetene før du smuldrer fetaosten og drysser den over. Hell på resten av eggestanden før litt ekstra tørket rosmarin får plass på toppen.

Stekes på 200 grader i 25-30 minutter, til eggestanden er fast og har blitt lett gylden på toppen.

Dryss over salat ved servering og spis den som den er, eller hva med å servere noen skiver spekeskinke eller røkt laks ved siden av.

Du kan så klart lage omeltten med den typen poteter du har til overs, bare jeg som er litt hekta på mandelpoteter for tiden :). Det er også fult mulig å tilsette stekt bacon, skinkebiter eller hva med oliven i paien. Se på dette som grunnoppskriften, også tilpasser du den til ditt formål og din smak.

MOUSSAKA MED LOFOTLAM - lavkarbo & glutenfri

$
0
0

Jeg har hatt en pakke kjøttdeig av lofotlam liggende i fryseren siden Rema hadde sin kampanje i høst, og tenkte det var på tide den fikk gjøre noe mer produktivt enn å bare ligge der. Moussaka finner du også oppskrift på HER, men som jeg skiver i innlegget inneholdt den oppskriften kanel.....ikke helt etter min smak dessverre. Denne er laget helt etter min smak, og med noen små twister.

Med gresk salat ved siden av er dette middag til 5-6 personer, og det holder godt til en familie på 4 selv uten salat ved siden av. Vi spiste vell opp litt under halvparten den første dagen uten salat til. Så fikk en liten del bli med meg i matpakka, og resten ble restemat med salat ved siden.

MOUSSAKA MED LAM til 4-6 personer:
Kjøttsaus:
1 løk
2 fedd hvitløk
2 boks hakket tomat
2 ferske tomater eller tilsvarende mengde med cherrytomater
400 gram kjøttdeig av lam (eventuelt annen kjøttdeig)
1 ts sukker
1 ss hvitvinseddik
2 ts tørket oregano
noen kvister fersk oregano
salt og pepper
olje til steking

Kutt løk og hvitløk fint og stek det blankt i olje. Legg det tilside mens du bruner kjøttdeigen. Putt løken tilbake i stekepanna sammen med hakkede tomater og grovhakkede ferske tomater. La det koke i 15-20 minutter eller til sausen begynner å få passe tykkelse. Tilsett sukker og eddik, smak til med salt og pepper og tilsett tørket oregano.

Fetaostsaus:
1/2 pakke Fetaost
1 dl Cottage cheese
1 dl fløte
1 egg

Knus osten med en gaffel og bland sammen alle ingrediensene.

Mellom lagene:
1 augbergine
100 gram spinat
ca 2 dl revet ost

Skjer aubergine i skiver, fordel litt olje og salt på skivene for du legger de utover et stekebrett med bakepapir. Forstekes på 200 grader i 5-10 minutter. Spinaten kuttes grovt.

Legg aubergine i bunne av formen, hell på ett lag med kjøttsaus, deretter ett lag til med aubergine, dryss på spinat og så resten av kjøttsausen. Tilslutt fordeler du resten av spinaten over kjøttsausen før du legger på fetaostsausen og topper det hele med revet ost.

Stekes på 200 grader i 20 minutter, til osten er gylden.

Lag gjerne en gresk salat som du servere ved siden av, med tomat, agurk, rødløk, oliven og litt olivenolje på toppen.

BRINGEBÆRSCONES MED HVITSJOKOLADE (glutenfrie)

$
0
0

Onsdag og lille lørdag, hva med scones?

Vi hadde glemt å kjøpe melk i helgen så boller var utelukket på søndag, i tillegg tar det så lang tid så da ble det scones. Min kjære bestilte disse, som er blitt hans favoritt. Ja, jeg skal innrømme, de er ikke supersunne siden de inneholder såpass mye hvit sjokolade. Så får de være sånn en gang i blant scones da.

Basert på denne oppskriften, men enda bedre vil jeg vell si :).

BRINGEBÆRSCONES 10 stk:
1 dl lys glutenfri melblanding, her; schär mix c
1 dl havremel
2 dl havregryn
1/2 dl jyttemel
1/2 dl kokossukker, eller annet sukker
1 dl vaniljesukker
2 dl bakepulver
1 klype salt
75 gram romtemperert smør
2 dl yoghurt naturell
75 gram hvit sjokolade
ca 2 dl bringebær

Bland sammen alt det tørre før du smuldrer inn smøret. Bland inn yoghurten før du tilsetter grovhakket hvit sjokolade og friske eller fryste bringebær. Fordel røren i muffinsformer eller som klatter på et stekebrett med bakepapir.

Stekes på 200 grader i 15-18 minutter og avkjøles på rist.

BOLLESCONES (glutenfri)

$
0
0

Nok et lite prosjekt som ble til en kreativ søndag, hvor vi begge hadde lyst på kanelboller, men ikke hadde husket å kjøpe ekstra melk. Disse gikk mye fortere å lage, det ble mindre oppvask og de er i tillegg litt sunnere med grovere mel og kokossukker. Bruk gjerne kulturmelk i stede for søt melk, da blir de saftigere.

BOLLESCONES 8 stk:
80 gram glutenfri havregryn
120 gram glutenfritt mel, her; bokhvetemel, jyttemel og havremel
1/2 dl kokossukker
1 ts bakepulver
1 ts kardemomme
1 klype salt
50 gram smør
2 dl melk (eller 2,5 dl kulturmelk)

Topping:
25 gram smør
1/4 dl kokossukker
1 ss kanel

Bland sammen alle de tørre ingrediensene før du smuldrer inn romtemperert smør. Bland deretter inn melka før du fordeler røren i 8 former.

Bland sammen smør, sukker og kanel før du legger ca 1 ts på toppen av hver scones.

Jeg lagde en liten grop første gang jeg lagde de, se bildet over, noe som gjorde at smørblandingen ble litt borte. Legg den på toppen uten å lage grop først og den vil spre seg mer og renne utover.

Jeg har brukt kokossukker som inneholder mer næring og er litt bedre for blodsukkeret enn vanlig hvitt sukker, men husk, det er fortsatt sukker. For min del fungere litt kokossukker bedre enn kunstig søtning som f.eks sukrin, hvor magen blir helt i ulage.

Det passer kjempefint å lage de uten toppingen også, og servere de med noe lett eller naturlig søtet syltetøy eller brunost kanskje. Vi er da norske, ikke sant? Ja, jeg vet brunost inneholder mye sukker, melkesukker da, men alt med måte. Det er stor forskjell på å spise brunost flere ganger hver dag, og en søndag en gang i blant. Sørger du i tillegg for å komme deg ut for å gå en tur, det gjorde vi siste søndag, så er du godt innafor. Jeg teller aldri kalorier, og det er mulig jeg hadde fått større effekt av trening og kosthold hvis jeg gjorde det, men jeg tviler på at jeg ville vært mer lykkelig. Mest sannsynlig hadde jeg vært enda mer stressa over kostholdet mitt, vekta og trening, og bare blitt sint og trist de dagene jeg ikke klarte å holde meg innenfor rammene. Mitt beste råd for å være lykkelig er å gå en tur med en du er glad i. Masse tid til å prate, til å bare være sammen og jeg kan garantere deg at de friske luften og den gode, samt litt slitne følelsen i kroppen etterpå vil gjøre deg lykkelig. For meg var 4 timers gåtur fra Årvoll til Grünerløkka og hjem igjen vell brukt tid sist søndag, og jeg gjør det gjerne igjen neste helg :).

BANANMUFFINS MED MØRK SJOKOLADE, lite sukker, grove og glutenfrie

$
0
0

Jeg vet ikke om jeg kan si at det har vært en sløv søndag, for vi har både vært på trening og vasket både klær og hus. Derimot har det vært bakesøndag, og det har blitt både Bringebærscones, til min kjære, for de ble laget med havre og hvete i stede for glutenfritt mel, og Bananmuffins til meg. Bananmuffinsen er av det litt mer grove og sunnere slaget, med lite sukker, søtning fra banan og 70% sjokolade. Perfekt for lange skiturer i påsken.

BANAMUFFINS, 12-15 stk:
1/2 dl rørsukker (eller kokossukker)
2 egg
1,5 dl havremel
1,5 dl bokhvetemel
1 dl havregryn
1/2 dl havrekli (eller mer havrgryn)
1/2 dl hampfrø uten skall (eller mer kli/gryn)
1 dl kulturmelk
75 gram smeltet smør
1 ts vaniljepulver
2 ts bakepulver
1 ts natron
3 modne bananer
75-100 gram mørk sjokolade, gjerne 70%
skall fra 1 appelsin

Pisk egg og sukker til eggedosis før du tilsetter alt tørre sammen med melken. Mos bananene og tilsett de sammen med smøret. Rør inn biter med mørksjokolade og appelsinskall helt tilslutt.

Fyll røren i muffinsformer slik at formene blir halvfulle, og stek de på 200 grader i 12-15 minutter. Jeg lagde 12 litt større muffins.

Veldig gode fersk, og perfekt for fryseren.

GLUTENFRIE MATMUFFINS & liten statusrapport

$
0
0

Det har vært rolig fra meg en stund, og jeg lover ikke oppskrifter hver dag fremover heller. Jobb har tatt mye tid de første månedene av 2015, noe jeg ikke klager på, for jeg gleder meg til å gå dit hver dag. Bloggingen derimot har føltes som noe jeg burde og ikke noe jeg har lyst til, og jeg har lovt meg selv at jeg skal gjøre dette fordi jeg synes det er gøy, ikke fordi noen andre forventer det av meg. Derfor har jeg gitt meg selv ganske mye slakk, ikke stresset så veldig med å lag nye ting, teste nye oppskrifter osv fordi jeg ikke har hatt nok tid til å gjøre det 100%. Si gjerne at jeg har høye forventninger til meg selv, men jeg mener i hvertfall at hvis jeg skal gjøre noe så skal jeg gjøre det fult ut og 100%, ikke halvveis.

Jeg skal ikke skryte på meg å ha funnet opp en ny oppskrift i dag, dette er en glutenfri versjon av Lise Finckenhagen sine frokostmuffins som du finner HER. Også er den litt redigert ut i fra at jeg kun hadde 3 egg igjen og pakken med bacon var på 140 gram :).

Det har blitt laget noen andre nye ting også i det siste, men jeg har ikke fått tatt bilder av det. Søtpotetlomper har blitt til og spist opp, så der må jeg lage flere og da skal det bli bilde. I påska hadde jeg bursdag og bestemte meg for å teste en sunnere brownies,,,,,,som ikke ble helt som forventet. Neste gang lager jeg den saftige sjokoladekaka jeg drømmer og, ikke en wannebe-versjon, også tar jeg heller en ekstra løpetur. Den ble spist opp, liker ikke å kaste mat, men den blir altså ikke blogget om og ikke laget på nytt. Ellers bruker jeg mange av oppskriftene fra bloggen i hverdagen, sånn som Betesalat, som i dag vil bli laget med laks til. Gulasjsuppa har blitt laget i stor versjon, sånn at vi til sammen hadde 3 middager av den. Det er virkelig noe jeg skal gjøre mer av, å lag opp for flere dager og fryse ned for det kommer alltid de hektiske dagene hvor man har mer lyst til å slappe av med sin kjære, eller rekke en treningsøkt enn man har til å stå på kjøkkenet.

Det var en liten statusrapport fra meg. Helt tilslutt vil jeg anbefale et innlegg fra Sara på Paleoliv om det å være ydkmyk og åpen for at det ikke finnes ett kosthold som passer for alle. Og digger sitatet hun skriver helt tilslutt: "....There are things we do not know we don`t know." Så igjen fra meg, lytt til egen kropp og ikke stol blindt på de som gir deg råd. Det DIN kroppen forteller deg er det som er viktig, ikke hva andre mener, synser og tror.

Og før jeg avslutter skal dere så klart på oppskriften :).

MATMUFFINS, 8 stk:
3 egg
0,5 dl olivenolje
2 dl yoghurt naturell
1,75 dl bokhvetemel
1,75 dl havremel
1 ts bakepulver
litt salt
140 gram bacon
1/2 rødløk
1 rød paprika
75 gram revet gaudaost
1 ts tørket persille
1 ts tørket basilikum
olje til steking
pynt med frø på toppen, her; valmuefrø og avskallede hampfrø

Skjær bacon i biter som stekes sprø i en varm panne. I mens kuttes paprika og rødløk i terninger før det tilsettes sammen med baconet. La det steke til løken er blitt blank. Tilsett tørkede urter før det setts til avkjøling.

Bland sammen alle de våte ingrediensene til muffinsdeigen, egg, olje og yoghurt før alt det tørre tilsettes, bokhvetemel, havremel, bakepulver og salt.

Tilsett så den avkjølte baconblandingen sammen med revet ost og bland det inn i deigen.

Fordel røra i 8 litt høye muffinsformer. Vanlig muffinsformer vil bli for små, da bør du heller lage 10-12 matmuffins.

Stekes på 200 grader i ca 20 minutter.

Disse kan spises straks de er ferdig stekt, eller fryses ned og tas opp ett behov. Jeg synes det smaker godt på varme og avkjølte, og er helt supre å slenge med i matpakka på hektiske dager.

TYKKE BANANPANNEKAKER (glutenfrie)

$
0
0

God morgen til alle der ute!

Jeg er nå ferdig med frokost, og venter bare på at Icon åpner, så er det rett ned dit for å løpe og trene litt styrke. Synes dog de kunne ha åpnet 8 selv på søndag, lenge å vente når man våkner 6-7 uansett hvilken dag det er :).

Søndag er en fin fin dag altså, og denne helgen fikk vi jo også en bonusdag. Min helg har blitt brukt til familiebesøk, og planting av diverse ting i hagen og på takterrassen. Jeg har fått meg ripsbusk i hagen, som jeg håper overlever flytting fra min søsters hage. Har også klart å overtale min kjære til at jeg får hente noen bringebærbusker neste gang vi er hos foreldrene mine. Alt fint plassert rett utenfor kjøkkenvinduet, sånn at jeg kan, som min kjære sa, gjøre vareopptelling derfra før jeg bestemmer hva dagens frokost blir. På sikt skal det bli noen urteplanter og jordbærplanter også, men vi får se om jeg rekker det i år. Skjerming og innramming av plena vår er første pri, og det vil nok ta litt tid. Tar gjerne i mot tips om gode og rimelige på stubbefresermenn/firma :).

Her i huset lå det 3 overmodne bananer på kjøkkenbenken i dag tidlig, og siden jeg ikke liker å kaste mat, men heller ikke er spesielt glad i å spise overmodne bananer ble det tykke pannekaker av de. Siden jeg har en plan om å bake søtpotetlomper senere i dag dro jeg like godt frem takka, og vips så var pannekakene stekt i en fei.

Er du ikke glad i banan er nok ikke dette frokosten for deg, men ønsker du bare mindre banansmak og ikke så søte pannekaker bruker du mindre modne bananer. Bananen kan også byttes ut med bakt og most søtpotet.

BANANPANNEKAKER ca 15 små:
2-3 bananer
4 egg (her; S-M)
1,5 dl melk (bruk den du foretrekker)
1 dl havremel
1 ss fibehusk (litt mindre hvis du bruker fiberhusk)
1 dl havrekli
1/2 dl quinoamel
1,5 ts bakepulver
1 klype salt
2 ss olje

Mos banankjøttet med en gaffel før du blander det med egg, melk, havremel og psylliumhusk (fiberhusk). La det svelle i 15 minutter.

Tilsett havrekli, qunioamel, bakepulver, salt og olje, og bland det godt inn.

Stek lappene i en tørr teflonpanne, på en tørr takke eller i en vanlig panne med litt smør eller olje.


Jeg hadde cottage cheese og bringebær på mine, og så ikke behov for noe ekstra søtning, siden lappene ble ganske søte i seg selv.

Det går fint å fryse de som blir til overs, eller legge noen i matpakka neste dag.

Vil du ha mer proteinrike lapper kan noe av melet byttes ut med naturell proteinpulver eller bakeprotein. Må du ikke ha det glutenfritt kan du fint bruke kruskakli i stede for havrekli og fin eller sammalt hvetemel fremfor qunioamel. Derimot er qunioamel mye mer proteinrikt og næringsrikt enn hvete, så jeg anbefaler å prøve, men skjønner hvis det ikke er noe du har stående.

GLUTENFRIE LOMPER & FLATBRØD m.søtpotet

$
0
0

Jeg tenker hver uke at denne uka skal jeg få blogget litt mer, men så går det da ikke. Denne oppskriften har jeg somlet veldig med å få lagt ut, men endelig måtte jeg bare ta meg tid. Nå venter jeg veldig på grillsesongen, og håper jeg får blogget litt mer. Har fått mye ny grill, en turkis Jamie Oliver-grill, som jeg tror vil se fin ut på bloggen :), og har planer om både frokost, lunsj og middag laget på grillen på takterrassen. Så nå bør sola også møte opp, for jeg er klar for sommer :).

I dag er det derimot lomper og flattbrød, som vell egentlig er litt mer vintermat, men samtidig, lomper til grillpølsene er jo bra. Lompene er laget med søtpotet som er litt bedre for blodsukkeret ditt, men fortsatt karbs, så alt med måte, også er de så klart glutenfrie og litt mer fiberrike en vanlige lomper. Disse er laget etter en oppskrift på Linda Stuhaug`s blogg, så jeg skal ikke skryte på meg noe her, orginaloppskrifter finner du HER. Derimot var det veldig enkelt, og det ble veldig gode lomper og flattbrød, veldig godt mottatt også hos min glutenspisende samboer, så det anbefales akkurat.

GLUTENFRIE LOMPER eller FLATBRØD:
søtpotet
salt
havremel
bokhvetemel

Bak av avkjøl søtpotetene. De bakes på 200 grader i 20-40 minutter, avhengig av størrelse på potetene. La de få avkjøle med skallet på.

Når potetene er avkjølt løsner skallet lett av seg selv. Mos potetkjøttet med stavmikseren før du tilsetter litt salt.

Jeg lagde deigene med mest havremel og litt bokhvetemel, også brukte jeg mest bokhvetemel blandet med litt havremel til utbaking.

Her kan jeg ikke gi deg noe eksakte mål, annet enn at du må bruke den megden mel som gjør at lompene akkurat henger sammen, men ikke for mye for da blir de tørre. Så du må nesten prøve deg frem litt.

Jeg stekte mine på takke, men du kan fint bruke en tørr stekepanne også. Ikke stek de for lenge, da blir de tørre, og lag gjerne små lomper så er de lettere å bake ute og flytte på uten at de revner.

Du nesten bare prøve deg frem, både med tid og varme på takka. Min takke har temperatur som går fra 1-10, jeg brukte 6-7 når jeg stekte disse. Måtte skru varmen litt ned av og til.  

De stekte lompene bør pakkes raskt inn for at de skal holde på fuktigheten og ikke blir tørre. Bruk gjerne flere lag med kjøkkenhåndklær samt plastfolie rundt det, og la de avkjøles mens de er innpakket. Etter tips fra min kusine, lefseorakelet, har jeg et inkontinenslaken som jeg pakker de inn i. Altså 2 lag med kjøkkenhåndklær, også lakenet utenpå. Lakenet er selvfølgelig aldri blitt brukt til noe annet enn baking :). For ekstra polstring rundt bruker jeg noen ganger også et tykt håndkle uten på lakenet.

Vil du lage flattbrød bruker du mer mel enn i lefsene, steker de en god del lengre, samt lar de avkjøles på rist.


Lompene kan fint fryses, da anbefaler jeg å fryse de flatt, ikke brette de, da de brekker lett.

Og nå, hva med med lompepizza, fylte lomper til lunsj eller i matpakke, lomper til grillpølsene eller lomper som dessert eller til kaffen?


Hva blir din favoritt?

Her har en ny favoritt blitt lomper smurt med philadelfia og pesto, tomater, spekeskinke, salatblader og gjerne litt søt balsamico.

Nå suser jeg av gårde på jobb, og håper Yr og Storm holder det de lover for helgen, det er jo fredag i dag, for her skal det grilles :).

RASKE NANBRØD PÅ PIZZASTEIN (glutenfrie)

$
0
0

Vi fikk så lyst på nanbrød til middagen i går, og da fikk jeg også gjort nok en test av den nye pizzasteinen min. Disse brødene ble laget av det jeg hadde tilgjengelig, og derfor ble det litt mer vann enn hva jeg vanligvis bruker i nanbrødene. Ellers er de så klart glutenfrie og inneholder masse fiber fra havremel og fiberfin. Det fine jyttemelet er kun brukt for å få en jevn deig og til utbaking.

NANBRØD, 6 stk:
1 dl mager kesam
2 dl lunkent vann
1 ss olje
1 ts phsyllium husk
2 ts agave (eller annen søtning)
1/4 ts salt
2 ts tørrgjær
1 ts bakepulver
2 ss fiberfin
1,5-2 dl havremel
jyttemel til en jevn deig
tilsett krydder etter ønske, f.eks koriander, hvitløk....

smeltet smør (gjerne klarnet - Ghee)
fingersalt

Pisk sammen kesam, vann og psylliumhusk og la det svelle i 10-15 minutter. Tilsett deretter agave, olje og salt før du blander inn havremel og fiberfin sammen med bakepulver og gjær. Tilsett jyttemel til du får en jevn deig og kna deigen godt sammen.

Dekk deigen med plast og la den heve i ca 1 time.

Bak ut deigen til 6 like store flate brød, legg de på bakepapir og la de etterheve mens du varmer opp ovnen. Husk at en pizzastein må legges inn i KALD ovn og varmes opp sammen med ovnene, hvis ikke kan den sprekke pga temperaturforandringen. Her skal ovnene varmes til minst 250 grader, gjerne 275, og gjerne med grillelementet på. La ovn og stein stå til oppvarming i 20-30 minutter, slik at steinen er ordentlig gjennomvarm.

Når ovnene er varm legger du inn brødene. Jeg har kjøpt meg DENNE pizzasteinen fra Weber som kan brukes både på grillen og i stekeovnen. Den har et aluminiumsbrett som jeg dekte med bakepapir og la brødene på. Deretter satte jeg hele brette på den varme steinen og fikk stekt alle 6 brødene samtidig, raskt og enkelt. Med den steinen jeg har fra før har jeg lagt brødene rett på steinen og det kan gjøre med denne også, men det var i grunn veldig enkelt å gjøre det på denne måten.

Brødene stekes i 3-6 minutter, avhengig av varmen på ovnene. Følg med underveis så de ikke blir brent på toppen.

De ferdigstekte brødene pensles med smeltet ghee (klarnet smør) eller bare smeltet smør, og dryss gjerne på litt fingersalt. For ekstra smak kan du også drysse på tørkede krydder sammen med saltet, eller blande hvitløk i smøret.

Aller best nystekt, men de kan fint fryses også :).

For enda saftigere brød, bytt ut vannet med kulturmelk eller yoghurt. Da må du nok ha litt mer væske siden den er tykkere i konsistensen. Kesam kan også byttes ut med yoghurt, men det var dette jeg hadde tilgjengelig etter stengte butikker i pinsehelgen. Også skal jeg legge til at de så absolutt ikke ble tørre, men veldig saftig og smakfulle, tross noe vann i deigen :).

Nanbrødene kan du også steke på grillen hvis du har lokk, og gjerne termostat på den.

GROVE GLUTENFRIE SCONES med cottage cheese

$
0
0

Denne oppskriften fant i en reklame fra Tine som stod i den siste utgaven av Shape-up. Oppskriften inneholdt så klart hvetemel, så jeg har laget de glutenfrie. I tillegg har jeg tilsatt litt mer fiberrikt mel sammen med fiberfin, for å øke det totale fiberinnholdet.

GROVE SCONES, 4-8 stk:
1,5 dl havremel
1 dl bokhvetemel
0,5 dl fiberfin
1 ss linfrø
1 ss solsikkefrø
2 ts bakepulver
1/4 ts salt
50 gram smør
1 boks cottage cheese (250 gram)

Bland alt det tørre i kjøkkenmaskin eller foodprosessor. La maskinen gå mens du tilsetter romtemperert smør, og lar det få blande seg godt. Tilsett deretter cottage cheese og bland.

Del deigen i 4-8 deler og form det til scones, bruk en skje eller fukt hendene litt hvis deigen virker løs og klisette.

Sett de på et stekebrett med bakepapir eller stek de i muffinsformer.

Stekes på 225 grader i 15-20 minutter, litt avhengig av hvor mange og hvor store scones du lager. Mine stekte 15 minutter og jeg lagde 8 litt mindre scones.
Viewing all 207 articles
Browse latest View live