Quantcast
Channel: KOKKELERE
Viewing all 207 articles
Browse latest View live

HJEMMELAGET SJOKOLADE

$
0
0

Jeg har igjen hatt oppskriften liggende lenge, men det er liksom det å få tatt bilder av ting som ikke får plass i tidsplanen min for tiden. Egentlig har jeg vell ikke så dårlig tid heller, men jeg finner bare ikke helt motivasjonen og energien til å sette av tid til det.

Nå skal dere derimot, endelig få oppskriften på sjokolade. Jeg har laget sjokolade fra bunnen av før, men uten at vi samboer har kunnet gå god for den. Denne derimot var en hit, og jeg har allerede fått beskjed om at boksen må fylles når den blir tom. Jeg tilsatt mandelsmør for å få en litt mildere sjokolade, rå sjokolade kan smake litt spesielt. I tillegg valgte jeg å bruke kokossukker fremfor andre søtstoffer, rett og slett fordi det gir en veldig god og karamellaktig søtsmak.

Jeg bruker aldri sukrin eller andre søtstoffer med sukkeralkoholder, tilfelle du lurte på det, de får bare magen til å ese opp ;).

Du kan også bruke agave, eller honning og du må gjerne bruke steviasukker, eller ulike sukrinvarianter hvis du liker det.

HJEMMELAGET SJOKOLADE, 50-60 stk:
100 gram kakaomassee
50 gram kakaosmør
40 gram mandelsmør
45 gram kokossukker
5 dråper stevia french vanilla (kan sløyfes)
1/4 ts vaniljepulver
1/4 ts salt (sløyfes hvis mandelsmøret inneholder salt)
Til fyll; nøtter, frø, tørket bær....

Smelt kakomasse, kakaosmør og mandelsmør over vannbad. Tilsett kokossukker når alle ingrediensene begynner å ha smeltet og la det stå litt til slik at sukkeret får oppløst seg. Bland inn vaniljepulver, evt steviadråper med vanilje for ekstra smak, og salt med mindre mandelsmøret ditt inneholder dette.

Fyll små former med det du har lyst på av innhold i sjokoladen. I mine ble det litt forskjellig, så det er like spennende hver gang hva den jeg tar inneholder. Det ble blant annet ristede frø, salte pistasjnøtter, tørkede tranebær sammen med frø, gojibær og noen helt uten noe.

Fyll formene med sjokolade og sett det i kjøleskapet til avkjøling.

Når sjokoladen har stivnet tar du den ut av formene og oppbevarer det i kjøleskapet i en tett boks.

Jeg har brukt kakaomasse og kakasmør fra Økosjokolade kjøpt på Xlife. Oppskriften er også basert på en oppskrift jeg fant i et hefte fra Økosjokolade.

Steviadråper kan du også kjøpe hos Xlife, eller på Iherb.

Mandelsmør kan du lage selv, men jeg har ikke kjøkkenmaskin som er kraftig nok og kjøper gjerne mitt i Sverige eller på hos Kinsarvik naturkost på Sandvika storsenter. Det er de plassene hvor jeg har funnet de rimeligste variantene. Du kan også bruke andre typer nøttesmør, som f.eks cashewsmør som er mildere på smak, eller hasselnøttsmør som smaker mye mer. Peanøttsmør kan også brukes, men husk at det i utgangspunktet ikke er en nøtt, men en belgfrukt og dermed inneholder litt mer karbohydrater.

Den hvite sjokoladen på bilder må perfeksjoneres før den kommer på bloggen.

POKÈ BOWL

$
0
0

(Oppdater 23.10.16 med marinade til fisken.)
Over et år er gått siden sist jeg blogget, og de siste ukene har jeg virkelig begynt å kjenne på at jeg savner det. Det siste året har det vært mye å gjøre i ny jobb, og det har i tillegg vært en følelsesmessig berg og dalbane privat. Å lage mat, ta bilder og skrive om det var før nesten mediterende, mens jeg tilslutt bare opplevde det som stress. På mai i år mistet jeg pappa`n min, og livet ble brått snudd litt på hodet. Han hadde kreft, og mange kan sikkert mene at vi burde sett det komme, men det gjorde vi ikke. Pappa har lært oss til å alltid tenke positivt og på å se etter løsninger. Så det var det vi gjorde, og ennå en uke før han døde tenkte vi at legen finner en løsning på dette. Det gjorde de dessverre ikke, å jeg sitter fortsatt med en klump i halsen når jeg skriver eller snakker om det. Den klumpen vil nok sitte der lenge, og jeg tenker faktisk det er både viktig og riktig at den er der. Den sier noe om hvor mye han betydde for meg. Nå kjenner jeg meg klar for å dele litt mer av meg selv igjen, og kanskje finne roen i det å lage mat igjen. 

Når livet, sånn som nå, tar vendinger man ikke hadde tenkt seg, så har det vært viktig for å meg å lete etter de gode øyeblikkene her og nå. Vi har brukt store deler sommerferien vår hjemme på Østlandet i år, og vandret Oslo på kryss og tvers etter gode matopplevelser. Utallige dager har gått med til å gå ned på Rådhusplassen for å finne en foodtruck til lunsj, og på vei hjem gå over Sankthanshaugen og innom Gutta på haugen for å kjøpe softis. Den softisen altså, har du ikke smakt den ennå så må du ta turen innom. Hver helg har de også ukas smak, og nå i september er det bacon. Alt må prøves tenker jeg, så da må vi nok innom for litt bacon også. Vi testet trøffelolje og hvit sjokolade i sommer, den slo ikke helt an hos våre smaksløker. Derimot salt karamell, pekan og sjokolade, å så godt.

En annen liten perle vi fant i sommer, eller faktisk nå i august, var Pacific pokè på Aker brygge. .
PS, han har flyttet bilen til Majorstuen nå, mener jeg leste at den vil stå i Majorstukrysset. Dere finner han i hvertfall både på facebook og instagram @pokebowloslo

Vi spiste pokè når vi ferierte på Kawaii for noe år siden, men det var en veldig enkel versjon med kun ris, tunfisk, tang, soyasaus og wasabi. Dette er derimot er en liten bombe med farge og smaker, som jeg aldri tror jeg vil bli lei av. Du kan putte i den akkurat det du har lyst på, masse farger, masse smaker og bruke den fisken du liker best. Vi har brukt både tunfisk og laks når vi ha laget det hjemme, og begge deler blir veldig godt. Der må egentlig lommeboka få bestemme. Av meg skal dere få et lite innblikk i hva vi bruker i vår pokè bowl akkurat nå:).

POKÈ BOWL til 2 personer:
Fisk
200-250 gram fisk (gjerne salma eller frøya laks, eller tunfisk)
10 cm vårløk i tynne ringer, det grønne
1 ts sesamfrø
1 ss olje, gjerne sesamolje
1 ss tamari (eller soyasaus)
1 ss pinjekjerner, finhakkes
evt litt finhakket chili

Del fisken i små terninger og bland den sammen med alle de andre ingrediensene i en skål. La det stå kjølig i minst 1 time, gjerne over natten.

Ris:
125-150 gram sushiris
ca 1 ss riseddik til sushi

Kok risen som anvist på pakken og rør inn litt riseddik når den har fått avkjølt seg litt. Jeg synes ikke det er noen krise om risen er litt lunken ennå:).

Ponzusaus fra godt.no:
1/4 dl tamari (den er glutenfri)
1/2 ss revet fersk ingefær
1/2 ss akasiehonning
1/2 ss riseddik
saft fra 1/4 lime
2-4 cm finhakket rød chili
litt finhakket fersk koriander

Bland sammen alle ingrediensene litt før dere skal spise, sånn at smakene får satt seg.

Råsyltet rødkål:
1 liten skalk rødkål
limesaft
honning eller agave

Kutt rødkålen i tynne strimler og legg det i en skål, press limesaft over og hell på honning eller agave. Bland det sammen og la det stå minimum 20 minutter. Rør litt av og til, siden limesaften gjerne renner ned i bunnen av skålen.

Spicy majones:
2 ss majones
1 ts chilisaus (f.eks siracha)
1 klype cayennepepper
noen klyper chilipulver

Bland sammen alt. Det kan være lurt å smake til hvis du er litt redd det skal bli for spicy, og husk at den blir sterke hvis den får stå litt.

Resten av ingrediensene:
Mango
Avokado
Wakame (kjøpt på Meny)
Wasabiperler (kjøpt på Meny)
tamariristede nøtter eller bare ristede nøtter
ristede sesamfrø
vårløk i tynne ringer

Kutt mango og avokado i terninger, også er det bare å anrette. Her kan man jo sette frem de ulike ingrediensene, også kan hver enkelt lage sin egen bowl. Start gjerne med risen også topper du med resten.

Eksperimenter med ingrediensene også finner du dine favorittbowl. Her kan du tilsette nesten hva som helst:). Vi testet også granateple som ble veldig godt. Eplebiter i stede for mango, eller ulike typer rogn på toppen. Eller hva med guacamole, eller melon? Vil du ha det litt ekstra spicy drysser du over litt finhakket syltet ingefær.

Gled deg til å smake pokè bowl:). Dette skal vi spise til middag i dag, og det blir min andre gang denne helgen. Klarer virkelig ikke forstille meg at jeg skal bli lei....

GRØNN MORGENSMOOTHIE

$
0
0


I dag, og egentlig nesten hver dag den siste uka har jeg drukket en grønn smoothie til frokost. Skikkelig god må å kickstarte dagen på, også vet jeg at allerede under frokosten har jeg klart å få meg litt grønnsaker. Noen ganger er den med topping, andre ganger ved siden av et kokt egg eller en skål med yoghurt. I dag ble det en ekstra mettende smoothie med masse næringsrikt fyll og topping.

Jeg kjøper inn stort av frukt, deler i biter og fryser ned, sånn at jeg alltid har det klart på morgenen. For å kutte masse frukt på morgenen har jeg ikke egentlig tid til. Jeg har også fått meg en Raw blender, som gjør at selv fryst frukt blir most i en fei. Anbefales virkelig, og ja, den er verdt pengene. Selv nøttesmør går som en lek med den, og isbiter blir slush på null komma niks. (PS, de har tilbud på blenderen ganske ofte, så følg med. Jeg kjøpte min til halvpris på Black Friday.)

GRØNN SMOOTHIE til 1 person:
1/3 banan
5 biter mango (ca samme mengde som banan)
5 biter ananas (ca samme mengde som banane)
1 liten neve spinat eller grønnkålblader
1 dl kaldt vann
1 dl eplejuice
1 ss havrekli
1 ss chiafrø
1 toppet barneskje Hamp & Goji powder
(eller 1 barneskje Hampprotein og 1/3 ts spirulina)
1 cm stor bit fersk ingefær
et lite skvis med sitronsaft (kan utelates)
topping, f.eks; nøtter, mandler, tørkede bør/frukt, kakaonibs....

Legg alle ingrediensene i blenderen og bland til en jevn smoothie. Jeg bruker å tilsette chiafrø og havrekli når alt er blitt blandet litt, så slipper jeg at det setter seg fast i bunnen av blanderen. Har du ikke blander fungerer stavmikser også fint. Har du lyst på en tykkere smoothiebowl som du kan spise med skje, så setter du den i kjøleskapet 1 times tid, sånn at chiafrø og havrekli får svelle.

Legg på det du liker av topping. Lar du den stå og tykne litt, så er det så klart lettere å legge på topping uten at alt synker til bunns med en gang:).

For ekstra proteiner tilsetter du et rått egg. Det smaker ingenting, og blander du godt vil du ikke merke at det er der.

Jeg skal nå ta med meg det siste Shape Up opp på stua, det har tema hjemmetrening, og se om jeg kan få trent litt styrke på beina før vi senere skal ut i skogen og høstsola. Spørs om det blir lunsj på en fjelltopp i dag:).

TROPISK SMOOTHIE

$
0
0

Vi har fått være med Matkasser.com og teste matkasser denne uka, og en av kassene vi fikk var en fruktkasse. I den fant vi både kokosnøtter og en stor honningmelon, som fikk bli med i denne smoothien. Vi brukte litt tid på å få hull på den kokosnøtta kan man si, et lite prosjekt det der. Selve vannet var enkelt å få ut, men for å få åpnet den og få ut fruktkjøttet, måtte det både sag, hammer og litt jekking med gaffel til. Mesteparten av fruktkjøttet er blitt blandet med kokoskrem, kokosolje og agave for å bli bounty. Nå står det i fryseren og stivner før det skal dyppes i mørk sjokolade. Mmmm, jeg gleder meg til å smake på de.

I dag er det blitt skikkelig høst her i Oslo, og da passet det vell godt å drømme seg bort til et varmere land med en tropisk smoothie.

Tropisk smoothie, 2 porsjoner:
1,5 dl kokosvann (vann fra 1 kokosnøtt)
1 dl tropisk juice
1/4 honningmelon
1/2 banan
1/4 mango
saft fra 1/2 sitron
1/2 cm ingefærskive

Putt alle ingrediensene i en blender og bland til en jevn smoothie. Tilsett litt vann hvis du synes den blir tykk.

Jeg passer alltid på å ha frukt i biter liggende i fryseren, gjerne mango, ananas og banan, pluss masse bær. Da er det lett å slenge sammen en smoothie i en fei. Vil du at den skal mette litt lengre tilsetter du f.eks havregryn eller noen nøtter.

Vi har enda en kokosnøtt igjen, som får godgjøre seg i kjøleskapet mens jeg tenker ut hva jeg skal bruke den til. Gode ideer tas i mot med stor takk:).  PS, kokosnøtter burde selges med bruksanvisning på hvordan man åpner den;).


Jeg har skrevet noen anmeldelser av matkassene som etter hvert vil komme på matkasser.com, så for å høre hva jeg tenker om kassene vi fikk må du følge med der.

DEN BESTE JUICEN lager du selv

$
0
0

Sist uke var vi i Barcelona på ferie, og der spiste vi lunsj og middag på La Bascula flere dager. En vegetarisk restaurant, med utrolig god mat, pluss at det er et veldig spesielt og stemningsfullt sted. Du finner det ikke med mindre det er åpent, når det er stengt er alt gjemt bak en stor port. Det ligger i en smal gate, ikke langt fra Picasso museet i El Born. Ikke noe navn, eller noe tegn på at der ligger det et bra spisested. Jeg mistenker også at de har stengt mandager og tirsdager, og åpningstidene er jeg faktisk ikke sikker på. Som de fleste steder i Barcelona så er det nok litt varierende når de åpner og stenger. Vi hadde en kveld med regn og torden hvor vi ble sittende lenge der, både for middag, juice, kake til dessert, og for å tørke opp sko, klær og paraplyen. Når man finner et sånt sted får selv en ruskette kveld og litt torden og lyn sin sjarm.


Dette er ikke fine dining, men rustikk og enkelt. Lokalet er en gammel sjokoladefabrikk, bordene er laget av gamle skapdører og maten får du servert på nedbrytbare enganstallerkener.



Du bestiller selv ved kassen, og betaler også der før du går. Tips kan du legge i en liten vaske ved kassen hvis du ønsker. De har en tavle med dagens retter, pluss en meny med masse forskjellig. Selv om de ikke kan garantere at hele kjøkkenet er fritt for gluten, har de mange retter som er glutenfrie, og de har også glutenfritt øl. Så for meg som ikke blir veldig dårlig hvis jeg får i meg litt gluten, men gjerne unngår det, så er dette helt perfekt. Jeg ofret meg også en dag, og spiste den veganske burgeren. SÅ god, at dette må vi nok prøve å gjenskape hjemme.


På La Bascula drakk jeg også den beste juicen jeg har smakt noen gang. Ferskpresset juice, hvor du kunne velge 3 ulike ingredienser. Jeg valgte eple, sitron og ingefær, og DET ble godt det. Vi ble hekta, og nå har jeg vært og kjøpt meg min egen slow juicer. Så til lunsj i dag, ble det hjemmelaget juice sammen med pannekakene.

Syrlig eplejuice med ingefær, ca 4 dl/2 små glass:
4 epler (evt pærer)
1/2 sitron
1 cm tykk skive ingefær

Vask eplene godt, og skrell de eventuelt, fjern kjernehuset og del i biter. Skjer av skallet og det hvite på sitronen. Skrell ingefæren og del den i mindre biter på tvers av fibrene, som vil gjøre det lettere for juiceren. Tilsett alt litt og litt i juiceren, og vips så har du ferdig juice.

Jeg lot alt gå gjennom juiceren to ganger, siden jeg kjente at restene som kom ut forsatt var litt fuktige. I tillegg puttet jeg det meste av eplerestene i pannekakene vi spiste til lunsj. Det er det eneste kjedelig med å lage juice, fremfor smoothie, at du kaster så mye av frukten. Det kan man jo unngå ved å bruke de i brød, pannekaker, eller i sauser og supper. Gulrot kan jo fint puttes i en pastasaus, og eple og pærer smaker godt i brød og pannekaker.

Har du ikke juicer kan du fint lage juicen med en blender, også siler du det gjennom en tesil. Jeg har en tesil i tøy jeg har kjøpt hos Søstrene Grene. Sørg for at du er ren på hendene så kan du klemme forsiktig på posen til all væsken er klemt ut.

Juiceren jeg har kjøpt er denne fra Witt. Jeg leste en god del før vi kjøpte, for å finne en god en som ikke koster skjorta liksom. Siden jeg ikke har noe erfaring med juicere fra før leste jeg også en god del på forskjellene mellom en slow juicer og en juicesentrifuge. Vi havnet på en slow juicer, og det er jeg veldig glad for nå. Slow juiceren lager vesentlig mindre støy en sentrifugene, og det er en fordel for oss som har en leieboer vi ikke vil vekke tidlig på morgenen. I tillegg presser den fruktene fremfor å kverne de, og det gjør at juicen beholder mye mer av næringsstoffene. Min juicer kostet 2500, og det synes jeg er en ok pris å betale for et nytt leketøy på kjøkkenet. Derimot synes jeg det er for mye når noen av de koster 4000 og over 5000.

Ferskpresset juice er ferskvare, og selv om den sikker står seg i kjøleskapet en dag, er den aller best og mest næringsrike med det samme. For når fruktene er knust vil næringsstoffene gradvis forsvinne/fordampe eller lekke ut. Jeg skal ikke gå inn på noen detaljer i kjemien her, for det er ikke mitt felt. Vi hadde om det når jeg tok kostholdsveileder, men akkurat nå husker jeg ikke detaljene rundt det som skjer. Men det er også noe med at en helt fin frukt inneholder flere næringsstoffer enn en skadet frukt. Selv om det antagelig er små forskjeller mellom et eple med en brun flekk og et helt fint et, så er det visst en liten forskjell.

GULROT- & EPLEMUFFINS av juicerester

$
0
0

Jeg har som som sagt akkurat fått meg juicer, og blitt litt hekta på hjemmelaget juice. Det blir litt oppvask av å lage juice, og det er ikke akkurat billig med tanke på mengden frukt og grønt som går med. Derfor er det bare i helgene vi lager juice. I dag ble det juice med eple, gulrot, agurk, sitron og ingefær. Jeg synes det er ille å kaste alt det som blir igjen av frukten og grønnsakene, og sist helg gikk deler av det i pannekakerøra. Denne søndagen ble det egg og bacon til lunsj, så da måtte restene bli brukt til å noe annet. Jeg googlet litt og fant ut jeg ville prøve meg på muffins, de er jo alltid kjekke å ha fryseren sånn i tilfelle noen stikker innom. Jeg passet på å mose agurk og ingefær tilslutt, sånn at det ikke ble blandet med gulroten og eplene som skulle i muffinsen. Litt sitron ble med, for å unngå at eplerestene ble brune med en gang.

Muffins er og blir kosemat, og selv om jeg har forsøkt å begrense mengden sukker litt og bruke rørsukker, så er det sånn mat man spiser litt av. I dag ble det te og muffins som søndagskos hos oss, før vi skal ut å pakke sammen sommermøblene og rydde litt i hagen. Da får vi i brukt opp litt av energien fra muffinsene med en gang, og da mener jeg at litt sukker er ok. Jeg kunne sikkert brukt sukrin, eller andre søtstoff, men min mage liker det veldig dårlig. I tillegg synes jeg ikke det smaker noe godt, og er litt skeptisk til om det er bra for kroppen. Søtning jeg bruker er stort sett kokossukker eller rørsukker, kokossirup, agave eller honning. Jeg bruker også stevia av og til, men da sammen med annen søtning, siden stevia har en litt spesiell smak som man fort merker.

Oppskriften er basert på DENNE fra Lise Finckenhagen, også har jeg gjort den glutenfri, pluss brukt litt mindre sukker. Du kan helt sikker endre type glutenfritt mel du bruker etter hva du har i skapet. Jeg har forsøkt å bruke mel som er fiber- og proteinrikt.

Gulrot- & eplemuffins, 16 stk:
4 egg
2 dl rørsukker
1 ts vaniljesukker (eller frøene fra 1 vaniljestang)
3 ts bakepulver
2 ts kanel, gjerne ceylonkanel
1 dl sesammel
0,5 dl quinoamel
1 dl jyttemel teff
0,5 dl fiberfin
1 dl olje
4-5 dl revet eple og gulrot, eller rester fra juiceren

Pisk egg og sukker til eggedosis før du tilsetter de tørre ingrediensene. Bland tilslutt inn oljen sammen med gulrot og eple. Fordel i muffinsformer sånn at formene blir 2/3-fulle, og stek på 200 grader i 10-12 minutter.

De smaker ekstra godt med kremostfyll på toppen. Bland philadelfiaost med honning eller agave, og litt vaniljepulver, og vips så har du glasur. Jeg hadde ikke philadelfiaost, så det ble rømme blandet med honning, agave og vanilje.

En kopp av min favoritt pukka-te ble det også, med lakris og kanel.

MANDELSMØR

$
0
0

Mandelsmør er noe av det aller beste jeg vet, men også noe av det aller dyreste man kan kjøpe :/...... helt til jeg innså at det er jo veldig enhelt å lage det selv. Gjør jeg det derimot, det er jo en helt annen sak. Det er akkurat som med støvsuge stua, det tar 10 minutter, men likevel presterer jeg å utsette det. Jada, men i dag kom jeg tidlig hjem fra jobb, og jeg satt uansett bare å småpuslet litt på pc`n, så da fant jeg endelig ånden.

For å lage dette trenger du en kraftig blender, en som tåler å gå på full styrke en stund. Jeg har en Raw blender med 2 hk (ca 1500 kw), den er helt super. Men selv om jeg har en kraftig blender må jeg være tolmodig, og ta pauser sånn at den ikke går varm. Min har en innebygd sikkerhetsfunksjon, som gjør at den skrur seg av helt når den blir for varm, og må ha 20 minutters pause før den vil virke igjen. Man kan jo gjette seg til at jeg ble litt skremt første gangen det skjedde ;). Bruksanvisning liksom, hva trenger man den til....

Mandelsmør:
200-300 gram mandler
1 klype salt (går fint uten også)

Varm stekeovnene til 150 grader. Spre mandlene utover et stekebrett, og sett de i ovnene i 10 minutter. La de avkjøles litt før du heller de i blenderen, men de bør være litt lunkne.

Så er det bare å kjøre på og sakte, men sikkert blende til mandlene slipper på fettet og blir til smør. Dette kan ta litt tid, omtrent 10-15 minutter, og du må nok stoppe opp noen ganger og dytte massen ned igjen. Det er også en hårfin balanse mellom for sakte og for rask hastighet før bladene bare spinner. Går blenderen varm er det også mulig du må ta en liten pause. Etter hvert vil massen gå fra å være malte mandler, til å bli mer fettete og få en smøraktig konsistens. Fortsett til massen er så kremet som du ønsker den.

Bland inn en klype salt før du heller det over på glass og setter det kjølig. Salt kan også sløyfes, eller du kan tilsette mer enn en klype hvis du ønsker det. Noen tilsetter også vaniljepulver, men det synes ikke jeg er nødvendig.

Oppbevares kjølig i ca 2 uker.

I kveld blir det yoghurt med mandelsmør, honning og kakaonibs til kveldsmat altså. Nugatti kan bare seile sin egen sjø, den er utkonkurert her i huset av en 1000ganger sunnere variant. Helt uten tilsetningsstoffer, og ikke minst uten sukker og andre ulumskheter.

Du kan lage nøttesmør av alle typer nøtter, cashew, walnøtter og hasselnøtter. Eller av frø, som solsikkefrø eller gresskarfrø, hvis du ikke tåler nøtter så godt.

Jeg lager alltid litt mandelmelk av restene som blir igjen i blenderen, for det er nesten umulig å få skrapt det helt rent rundt bladene. Tilsett ca 3 dl kaldt vann og blend det godt. Sil av og hell på en flaske som sette kjølig.
Viewing all 207 articles
Browse latest View live