Quantcast
Channel: KOKKELERE
Viewing all 207 articles
Browse latest View live

EPLE- & GULROTKAKE

$
0
0

I går var jeg i bursdag til mine to nevøer som akkurat har fylt 1 år, og ble spurt om jeg kunne ta med en glutenfri kake, som også ble hvetefri. Jeg har brukt litt mer blodsukkervennlig sukker og grovere mel, så litt sunnere er den, men likevel en kake.

Kokossukker får du kjøpt på Iherb eller på helsekost, mens steviasukker har jeg kjøpt i Sverige. Du kan bruke vanlig hvitt sukker og melis som erstatning, men da blir den ikke like blodsukkervennlig. Varianter av sukrin kan også brukes, men forsøk å unngå rent sukrin siden dette smaker ganske spesielt alene. Jyttemel og mix b kan byttes ut med hvetemel hvis du ikke trenger det glutenfritt. Og du kan så klart også bruke en større andel grovt mel enn hva jeg gjorde, altså mer havremel og mindre jyttemel eller mix b (elle hvetemel). Havregryn kan også brukes.

EPLE- OG GULROTKAKE:
4 egg
1 dl kokossukker
1 dl havremel
1 dl jyttemel
3/4 dl shär mix B (toro lys melblanding eller kokosmel)
3 ts kanel
2 ts kardemomme
1,5 ts vaniljesukker (evt 1 ts vaniljepulver og evt søtning)
1 ts bakepulver
1 ts natron
1 stor gulrot (2-3 dl revet)
1 eple (her; pink lady)
ca 1 dl smeltet smør

Pisk eggedosis av egg og kokossukker. Mål opp alle de tørre ingrediensene i en bolle og bland det så gradvis inn i eggedosisen. Riv gulrot og eple før du blander det inn gradvis sammen med smeltet smør.

Fyll røren i en form på 20 cm for en høy kake, min form var 24 cm og kaken ble derfor litt flatere. Du kan fint bruke en liten brødform også. Stekes nederst i ovnen på 180 grader i ca 40 minutter. La den stå noen minutter etter steking før du tar den ut av formen og lar den avkjøle seg på en rist.

Som dere ser på min kake ble den litt smuldrete i kantene, antagelig fordi jeg satt og skrev et blogginnlegg, glemte meg og stekte den litt for lenge. Så pass på og stikk i kaka når steketiden nærmer seg slutt. (PS, jeg tror min ble stående såpass lenge som 45 minutter, og 40 minutter er mer riktig steketid, men så klart litt avhengig av hvilken form du bruker. En høyere kake vil trenge lengre steketid enn en flatere kake.)

Glasur:
135 gram philadelfia
50 gram smør, romtemperatur
50 gram steviasukker (antagelig litt mer hvis du bruker melis)
1,5 ts vaniljesukker

Pisk sammen alle ingrediensene til glasuren. Den kan bli litt rennende, så sett det gjerne kaldt en stund før du brer det utover kaka. Jeg pyntet med bringebær og physalis.

Det kommer en ukemeny senere i dag, den er "in the making" :)

UKEMENY 47

RASKE LAVKARBO RUNDSTYKKER

$
0
0

Superraske rundstykker, som bakes i mikroen og som ikke trenger heving, altså lages de superfort. Oppskriften gir bare 2 rundstykker, men 2 ganske mettende. Jeg klarte bare ett i gangen når jeg fikk pålegg på. Oppskriften er baser på en oppskrift fra bloggen LessCarbs.se

LAVKARBO RUNDSTYKKER, 2 stk:
1 egg
1 ss smeltet smør
2 ss malt tørrvare (f.eks malte mandler, frø eller havregryn)
2 ss sesamfrø
1 ss solsikkefrø
1/2 ts psyllium husk (fiberhusk)
3/4 ts bakepulver
1 klype salt

Pisk sammen alle ingrediensene i en liten bolle og la det få svelle i 10-15 minutter. Deretter former du 2 små brød, eller 1 stort og legger det på et stykke bakepapir. Legg brødene med bakepapiret inn i microen et av gangen, og bak på 600 grader i ca 1 min og 30 sek. Lager du ett stort brød bør du øke tiden til 2 minutter.

For en finere fasong på brødet kan du smøre innsiden av 2 små former og fordele røren i formene før du mikrobaker.

Husk at steketiden er ca, og at du må prøve deg frem med din micro. For lang steketid vil gi mikroharde brød.

Brødet på bildet laget jeg i en liten paiform som jeg smurte innsiden av. Altså blir utsiden mindre svampete og mer brødaktig når du ikke bruker en form, mens fasongen blir finere i form. Smaken er den samme :).

Mitt rundstykke fikk litt salat på seg, røkt laks, en klatt majones blandet med rømme, litt pepper på toppen og avokado ved siden av. Også presset jeg litt lime over før jeg spiste.

UKEMENY 48-2014

UKEMENY 49-2014

ALLERGIVENNLIGE FISKEPINNER uten gluten, melk & egg

$
0
0

Lyst på fiskepinner til middag i dag, eller kanskje det kom et ønske fra 4-åringen? På denne måten kan du lage fiskepinner som er mer nærinsrike og som alle kan spise. 100 % ren fiskefilet inneholder den også, og den er stekt i panne og ikke fritert. De kan så klart stekes i ovnene hvis du vil kutte alt fett fra stekingen, men er litt usikker på steketiden da, siden jeg alltid steker de i panne.

Dette er en stor oppskrift, opprinnelig laget til Verktøykassa, et inspirasjonsmagasin for folk som jobber i barnehage, og stod på trykk der i årets utgave nr.4. Der var oppskriften skrevet for å brukes sammen med barna, altså enklere forklart med bilder og store tall. På den måten kan barna delta i prosessen fra vi handler inn, måler opp det vi trenger, til vi lager maten og serverer den. Oppskriften er beregnet å gi 2 fiskepinner til hvert barn, altså til 10 barn. Med tanke på hvor glade barn er i fiskepinner kan det være lurt å lage noen ekstra ;). Oppskriften vil nok også passe til en familie på 4-6 personer.

ALLERGIVENNLIGE FISKEPINNER, 20 stk:
5 laksefileter på 125-150 gram
1,5 dl jyttemel
1/2 ts salt
1/2 ts malt pepper
10 ts No egg (erstatning for egg)
20 ss vann
10 dl glutenfrie havregryn
Olje til steking

Del fisefileten først på langs og så på tvers, slik at hver filet blir 4 like store biter. Gjør klart en tallerken med jyttemel, salt og pepper. En dyp tallerken med No egg pisket sammen med vann, og på den sist tallerkenen legger du havregrynene.

Rull fiskebitene først i jyttemel, deretter i no egg og tilslutt i havregryn. La de ligge og hvile noen minutter før steking, slik at paneringen får festet seg.

Stekes med olje i en middels varm panne til de er gyldne på begge sider.

Mine ble servert med salsa bestående av blandet salat, agurk, tomat, paprika, og rødløk, samt kesam blandet med remulade. Et annet smakfullt tilbehør er å lage kålsalat av grønn lollo, eple og kokt eller rå gulrot, alt i tynne strimler, Da også med kesam og remulade ved siden av. Her brukte jeg ferdig remulade, men du kan også bruke DENNE oppskriften for å lage din egen. Jeg synes den du kjøper ferdig blir veldig kraftig på smak, og foretrekker derfor å blande den ut med litt kesam, eller med rømme.

Trenger du et alternativ til havre kan du bruke bokhveteflak, hirseflak eller quinoaflak. Speltflak kan så klart også brukes hvis du ikke har behov for å ha det hvete eller glutenfritt. For du vet at speltmel er hvetemel? En eldre versjon av hvete som gjør at noen tåler den bedre enn vanlig hvete. For min del virker det som det går for det samme om jeg bruker speltmel eller vanlig hvete, oppblåst blir jeg uansett ;).

ENKEL BLOMKÅLSUPPE

$
0
0

Å lage suppe uten pose er ikke vanskelig, og det tar heller ikke spesielt mye mer tid. I tillegg ender du opp med et sluttresultat som både smaker bedre og som kroppen liker bedre. Mer grønnsaker, mindre salt og smak etter eget ønske.

Ja, jeg har brukt buljong i denne, og det kan du klart kutte hvis du ønsker det og tilsette bare salt og pepper. Drømmen hadde så klart vært å lage sin egen kraft, men jeg har innsett at i en hektisk hverdag må jeg ta noen enkle løsninger. Det høres flott og fantastisk ut med disse bloggerne som koker kraft, og lager absolutt alt fra bunnen av, men så har de fleste av de også bloggen som en jobb. Jeg er i full jobb ved siden av, pluss alt annet man gjerne skal rekke som å trene, vaske og rydde. Så for meg er det viktigere å ha litt tid  til overs fremfor å bruke all min tid på å gjøre alt så perfekt og hjemmelaget. Det er lov å jukse litt. Maten vil likevel være sunn og god når den kommer på bordet:). Kanskje hadde den være sunnere og bedre med hjemmelaget kraft, men kanskje hadde jeg ikke hatt overskudd til å nyte den da. Noen ganger må man prioritere, og her har jeg prioritert ekstra fritid fremfor kraftkoking :).

ENKEL BLOMKÅLSUPPE, 3 porsjoner:
1 gul løk
1 blomkål
1/2-1 terning grønnsaksbuljong (smak og behag)
7 dl vann
2 dl fløte
pepper
salt etter smak (jeg synes ikke det trengs)
olje til steking

Kutt løken i terninger, varm opp oljen i en kjele og stek løken til den er blank. Tilsett blomkål, vann og buljong og la det koke uten lokk i 10 minutter.

Deretter jevner du suppa med stavmikseren eller i en blender og tilsetter fløten. La det småkoke noen minutter til. Tilsette pepper og smak til med salt hvis du synes det trengs.

Min suppe ble toppet med kokte brokkolitopper, sprøstekt spekeskinke og ristede gresskarkjerner. Spekeskinka er faktisk hjemmelaget av pappa og onkel. Tørrsaltet og langtidslagret, altså et lite prosjekt pappa og onkel har hold på med en stund. Eksakt fremgangsmåte fikk jeg ikke lov til å røpe dessverrre ;).

TORTILLAPIZZA ala PIZZA PARMA

$
0
0

Hvordan lager man en superrask lørdagspizza med tynn og spør bunn? Jo, du kan så klart lage deig og pizza helg fra bunnen av, sånn som jeg blant annet har gjort HER, men da vil den ikke bli superrask. Denne gangen har jeg jukset litt, men tross at jeg jukset både på bunn og saus ble det veldig, veldig godt, en lørdagskveld verdig. Som bunn har jeg testet Ica sine glutenfri tortillalefser, som hittil er de beste jeg har smakt som er glutenfrie. Trenger du ikke det glutenfrie kan du bruke de tortillalefsene du vil, og gjerne med fullkorn. Når jeg var i Sverige i går så jeg at der har de også Low Carb tortillalefser, men dessverre inneholder de hvete, fullkorn vell og merke, men likvel funker det dårlig i min mage.

Min favoritt når det kommer til pizza er Pizza Parma, og det var også det denne pizzaen fikk et preg av. Bare at i stede for parmaskinke har jeg brukt pappas hjemmelagde, tørrsaltede spekeskinke:).

Pizzasausen er egentlig en pastasaus som jeg fikk prøve fra Matbazaren.no, og så hadde jeg lyst til å være litt alternativ med den.

TORTILLAPIZZA, til 4 små pizza:
Før steking:
4 tortillalefser
1 lite glass pizzasaus, her brukte jeg DENNE
evt litt av DENNE chilitapenaden eller tilsvarende for ekstra varme
1-2 ferske mozzarella (du kan også bruke revet ost)
Etter steking:
ruccula
spekeskinke, gjerne parmaskinke, men annen spekeskinke fungere også bra
parmesan
ristede pinjekjerner
god olivenolje, jeg brukte DENNE

Smør 1-2 ss tomatsaus og eventuelt 1/2-1 ts chilisaus utover hver tortillalefse. Del mozzarella i tynne skriver og spre det over tomatsausen. Stekes høyt opp i forvarmet ovn på 225 grader med grillelementet på i ca 4 minutter, til lefsene har fått gyldne sprø kanter og osten bobler.

Fordel ruccala, skinke, nyrevet parmesan, pinjekjerner og litt god olivenolje over hver pizza før du serverer og nyter.

Jeg vet mange som bruker lomper til å lage en tilsvarende pizza, noe jeg ikke har rukket å prøve ennå. Planlegger å bake mine egne, men ikke helt funnet tid til det ennå ;). Da kan du for eksempel bruke speltlomper hvis du tåler det.

Pizzasaus kan du så klart lage selv. Det gjør du veldig enkelt ved å mose sammen med stavmikseren flådde tomater, hvitløk, salt, pepper, litt malt paprika eller sukker for sødme og eventuelt litt cayennepepper. For en enda fyldigere saus lar du den koke i en kjele i 5-10 minutter, men det går også fint å bruke den rå.

Innlegget er sponset med produkter fra Matbazaren.no, altså tomatsaus, chilitapenade og olivenolje.

GLUTENFRIE PEPPERKAKER (med mandler og bokhvete)

$
0
0

Endelig begynner jeg å få litt julestemning. I helga har vi pyntet stua med lys, hørt på julemusikk, hengt opp julebelysning på hekken vår, begynt å ha det meste klart til juletreet skal pyntes, og på søndag luktet det også jule i hele huset. Det var altså pepperkakelukten som måtte til for at jeg skulle komme i skikkelig julestemning. Denne deigen kan ikke kjevles, det er den alt for mye til, men i stede gir den ekstra sprø pepperkaker:). Jeg skal se om jeg rekker å komme med en oppskrift på pepperkaker som kan kjevles og stikkes ut også, men jeg anbefaler altså å prøve disse i mellomtiden, som ble veldig gode spør du meg.

PEPPERKAKER, ca 40 stk:
150 gram smør
50 gram kokossukker
25 gram steviasukker (kan byttes ut med 50 gram sukker)
1 ss kokossirup
1/2 ts vaniljesukker
3/4 dl kremfløte
1 1/2  ts malt ingefær
1 ts kanel
1/4 ts malt pepper
1 ts kardemomme
1/2 ts malt nellik
1 ts bakepulver
100 gram mandelmel
100 gram bokhvetemel

Pisk sammen smør, kokossukker og steviasukker før du blander inn kokossirupen. Bland alt det tørre i en bolle før du tilsetter det gradvis sammen med fløten. Du vil som sagt få en tykk røre, ikke en fast deig.

Bruk en barneskje til å lage klatter med deig som trykkes litt flate på bakepapiret. Stekes på 180 grader i 12 minutter, til er lett brune, før de avkjøles. De er veldig myke når de kommer ut av ovnene, mens de blir sprø når de er avkjølt, så være litt forsiktig hvis du skal flytte de over på f.eks en rist før de er helt avkjølt.

Oppbevares i en tett boks hvis ikke alle blir borte med en gang ;).

Vil du gjøre disse enda mer blodsukkervennlig kan du nok erstatte kokossukker med f.eks sukrin gold. Men jeg garantere ikke helt hvordan de blir, fordi jeg ikke har forsøkt det selv. Kokossirup kan byttes ut med honning eller yaconsirup, men som sagt er det kun kokossirup jeg har forsøkt. Kokossukker og -sirup synes jeg gir en utrolig god karamellaktig smak, og så er ikke magen min helt venn med sukrin eller erythriol. Derfor spiser jeg heller litt færre kjeks og bruker heller litt sukker. Steviasukker har jeg kjøpt i Sverige, og det inneholder 50 % sukker og 50 % stevia. Dette gjør at det inneholder færre kalorier enn vanlig sukker, samtidig som du ikke merker den litt spesielle smaken stevia har alene. Det veier også minde enn sukker, slik at du kan halvere vekten. (1 dl=1dl, men 50 gram=25 gram) Kokossukker er bedre for blodsukkeret enn vanlig hvitt sukker, men det er fortsatt sukker da, så alt med måte.

LUCIAGRØT - Mettende Hirsegrøt

$
0
0
God morgen 13.desember! 

I dag er Luciadagen og da må man jo starte dagen med noe som minner om det. For min del ble det noe litt sunnere og mer mettende enn en Lussekatt, altså en mettende Luciagrøt laget med hirse, havre og egg. I dag skal nemlig alle julegavene shoppes, og da må man ha nok energi å gå på. Ja jeg vet, det er dårlig planlegging å skulle gjøre alt på en dag, og ikke minst midt i desember når alle andre stresser rundt. Jeg ender opp med å gjøre det samme hvert år da, og lurer på når jeg skal lære ;). Samtidig venter jeg så lenge fordi jeg liker å kjøpe spiselige ting, fremfor gjenstander og duppeditter som jeg ikke vet om folk trenger eller vil like. Da vil jeg helst at alt skal være så ferskt som mulig også. Men nå, tilbake til dagens frokost.

Denne grøten kan så klart lages uten gurkemeie og kardemomme, hvis du ønsker det :). En ekte luciagrøt burde vell innehold safran, noe jeg rett og slett glemte å kjøpe i går, så da fikk gurkemeie duge. Bruke gjerne safran hvis du har det, og kommenter gjerne innlegget med hvor mye du brukte. Rekker du ikke lage grøten i dag er det ingenting i veien for å spise gul grøt flere dager i desember :).

Grøten er glutenfri, og nederst i innlegget finner du tips til hvordan du kan lage den melkefri.

LUCIAGRØT til 1 person:
1/3 dl hel hirse
1/2 ss havremel
1 dl vann
1 dl melk (jeg bruker helmelk)
1/4 ts kardemomme
1/4 ts gurkemeie
1/4 ts søtning (jeg bruker steviasukker eller kokossukker)
1 klype salt
1 egg
1 ts smør (evt ha det på toppen i stede for i grøten)

Kvelden i forveien legger i hirsen i vann og lar den ligge der over natten. Hvis du ikke bløtlegger vil koketiden bli litt lengre, pluss at det er lettere for magen å fordøye når det har vært bløtlagt. Men ingenting i veien for å lage grøten i dag uten hirse som er bløtlagt, bare tilsett litt ekstra vann og øk koketiden med ca 5 minutter.

Før du skal kokegrøten skyller du hirsen i varmt vann. Bland hirse, havremel, vann og melk i en kjele, kok opp og la det koke under lokk på svak varme i 15 minutter. Rør med en visp av og til, sånn at det ikke svir seg i bunnen. Platene mine har 9 som høyeste varma og når jeg koker grøt pleier jeg å ha plata på 2.

Når grøten har fått kokt 15 minutter pisker du inn 1 egg, skrur opp plata litt og gir grøten et oppkok mens du rører slik at egget koagulerer (stivner) og blander seg jevnt inn. Tilsett så krydder, søtning, salt og smør, bland inn og deretter er det bare å servere med det du ønsker av topping.

Toppes med f.eks:
- Ristede mandelflak
- Friske bær
- Stekte epler
- Klementin eller appelsin i båter, og putt gjerne litt revet appelsinskall i grøten.
- Du må gjerne bruke rosiner også, men jeg har opplevd å bli veldig urolig magen etter en periode med mye rosiner. Mistenker at den muggsoppen som er påvist i rosiner ikke har noen god effekt på min mage. Gi meg gjerne et tips hvis du vet et rosinmerke som inneholder mindre muggsopp.

I min grøt blandet jeg inn smøret, og toppet den med cottage cheese, mango, appelsin og bringebær pluss ristede mandelflak. Ekstra søtning og kanel på toppen er valgfritt. Hos meg søtet frukten mer enn nok, men den fikk litt kanel etter at bildene var tatt.

For å lage en melkefri grøt kan du bruke soyamelk (bare husk at vanlig soyamelk inneholder sukker, så kjøp gjerne den uten), havremelk eller hva med mandelmelk, bruk laktosefrie alternativer til melk hvis du tåler det. Jeg bruker helmelk fordi det gir en fyldigere grøt, men det kan du så klart velge selv. Smør kan erstattes med ghee, klarnet smør hvor melkeproteinet er fjernet, med smør uten melk eller kokosolje. Dette avhenger litt av hva du foretrekker. Smøret kan du også sløyfe, men grøten blir fyldigere på smak hvis du tilsetter det, og den metter litt lengre.

BRUSCHETTA

$
0
0

Det ble enkel middag på oss i går. Bruschetta, altså ristet brød med masse godt på toppen. Dette fungerer også veldig godt som en forrett, lunsj eller som en del av en tapasbuffet. Jeg har tidligere lagt ut en høstlig variant av Bruschetta med blant annet bacon og tyttebær, den finner du HER.

BRUSCHETTA som middag til 2:
4-6 skiver godt brød i tynne skiver (fint eller grovt)
tapenade med oliven, jeg brukte DENNE (kan byttes ut med litt oliveolje)
1 fersk mozzarella
1 porsjon tomat & avokadomix (se lengre ned)
8-10 skiver spekeskinke, her; Breasola
god balsamico, jeg er veldig glad i DENNE

Varm opp ovnen med grillelementet på til 200 grader. Legg brødskivene på et stekebrett og sett de høyt i ovnene i 2 minutter. Ta brødet ut av ovnene for å smøre på oliventapende, eller heller på litt olivenolje og legge på skiver av mozzarella. Sett de tilbake inn i høyt i ovnene i 2 minutter til.

Legg skiver av spekeskinke på brødskivene. Her brukte vi Breasola, som er speket oksekjøtt, en absolutt favoritt her fordi den er så mør og mager. Videre legger du på noen skjeer med tomat og avokadmix og gjerne noen ekstra blader med basilikum. Topp det hele med en god balsamico, gjerne en kremet og søt en. Jeg har forelsket meg i O&Co sine, både den med fiken og den med kirsebær.

TOMAT & AVOKADOMIX til 2-3 personer:
3-4 tomater
1-2 avokado
1 rødløk
ca 1/2 bunt frisk basilikum, hold igjen noen blader til pynt
2-3 ss god olivenolje, jeg brukte DENNE
salt og pepper

Kutt tomat, avokado og løk i terninger. Finhakk basilikumbladene og blad sammen alt i en skål. Smak til med salt og pepper.

Jeg brukte et grovt hjemmelaget glutenfritt brød, mens jeg hadde kjøpt et lyst steinovnsbakt brød til min kjære. Ikke helt fornøyd med mitt eget brød, fordi det smuldret så veldig, men anbefaler deg å prøve f.eks DETTE hvis du vil bake glutenfritt brød selv. Eller DETTE for et brød med litt mer fiber uten at det blir for grovt. Jeg synes nok et litt finere brød passer best til dette, men har du et veldig godt grovt brød vil det fungerer godt også. Min kjære sitt brød pleier å være fra Åpent bakeri eller United bakeries, som jeg synes har de beste surdeigsbrødene. Det jeg kjøpte i går var et lyst surdeigsbrød kjøpt hos Baker Nicholaisen i Mathallen, og var litt tyngre i konsistensen og seigere i skorpen, ikke favoritten, men helt ok.

SAFRANSCONES med appelsin & gulrot

$
0
0

Disse ble laget daget etter Lucia, altså 14.desember og var søndagens lunsj for vår del. Jeg fikk nemlig ikke tak i safran før på selveste luciadagen, men det er vell ingenting i veien for å spise safran flere ganger i året. Sånn bittelitt søte scones, men mest som litt søte rundstykker, langt fra så søte som boller. Jeg liker det, da kan jeg bruke nesten hva som helst som pålegg. Hos oss ble det i hvertfall bær blandet med litt agave, og så klart måtte jeg ha litt brunost. Er man norsk så er man norsk.

Har du ikke safran kan du så klart sløyfe dette, og lage gule scones, eller lage de uten gurkemeie også og få kardemommescones. Mine var så klart glutenfrie, du bruker det melet du foretrekker og det kan da også være hvetemel, speltmel, rugmel og annet. Lys glutenfri melblanding/Schär mix b, jyttemel eller en blanding fungerer også fint.

SAFRANSCONES med appelsin & gulrot,  10 stk:
120 gram mel (jeg brukte like deler havremel, bokhvetemel og quinoamel)
80 gram flak/gryn (jeg brukte like deler hirseflak og havregryn)
1 klype salt
2 ts bakepulver
1 ss kokossukker (steviasukker, rørsukker, eller hvitt sukker)
0,25 gram safran
1/2 ts gurkemeie
50 gram smør, romtemperert
2 ts finhakket, revet appelsinskall
1 dl revet gulrot
0,5 dl appelsinsaft
2 dl kulturmelk

Bland alt det tørre i en bakebolle før du smuldrer inn smøret. Tilsett deretter appelsinskall og revet gulrot som blandes inn, før du tilsetter appelsinsaft og kulturmelk og blander til en tykk røre/klissete deig. Smør muffinsformer eller legg de på et brett med bakepapir, ca 1 stor ss røre til hver scones. Jeg bruker muffinsformbrett som jeg smører med smør, fordi jeg synes de lett kan bli litt flate når de stekes på bakepapir.

Stekes på 200 grader i 15-18 minutter, før de avkjøles litt. De smuldrer veldig lett hvis du deler de når de er varme.

Jeg tenkte på det etterpå at jeg kanskje kunne tilsatt litt fiberhusk blandet ut med vann i deigen, for at de skal smuldre mindre. Men samtidig skal jo scones smuldre litt, og ikke ha enn sånn hvetedeigkonsistens.

EPLEGLØGG

$
0
0

Sist helg fant jeg ferdig eplegløgg flere steder i Mathallen, og i går så jeg at Vinmonopolet også har tatt inne en variant med plomme. Likevel synes jeg det er mer sjarmerende å lage min egen, og ikke er det spesielt vanskelig eller tidkrevende heller. Så hvis du som jeg, er litt lei tomtegløgg ;), er dette en super erstatning. Jeg har ikke fått prøvd det selv, men er ganske sikker på at den også kan pimpes med litt hvitvin :).

EPLEGLØGG til 4 personer:
1 liter eplemost eller god eplejuice
2 kanelstenger
6 stjerneanis
20 nellikspiker

Gi det hele et oppkok og la det trekke i minst 10 minutter før du serverer. Jo lengre det får trekke jo mer smak setter så klart krydderne.

Her i huset mangler bare Snipp og Snapp i juletreet nå, også er alt klart for noen dager med skikkelig god julestemning.


Ja, vi har juksa og pynta juletreet allerede :). Rett og slett fordi jula går så fort og hvis man skal få noen glede av all julepynten må man nesten sette den frem litt før. Eplegløgg og pepperkaker har vi kost oss med både mens vi pyntet i går og nå mens jeg skriver.

FRUKTIG SALAT MED SKINKE & BLÅMUGG

$
0
0

1.juledag og jeg er vell litt mett på julemat allerede, eller aller mest er jeg mett på kaker og mektig mat, og savner en god salat. Jeg er som regel ikke kommet lengre enn til 20.desember, og ikke rukket å begynne med julematen ennå før jeg har cravings etter lettere mat ;). Siste helgen før jul ble det en frisk salat hjemme hos oss, med frukt, skinke og litt blåmuggost som jeg hadde til overs. Skinka var skiver av kokt skinkebiff fra Brødrende Ringstad, men kjøpt på Rema da. Du kan fint bruke den skinka du har om det er juleskinke, kalkunskinke, kyllingskinke eller rett og slett kalkunrester fra jul eller nyttår. Jeg synes nå denne salaten har litt julepreg også jeg da med skinke, eple, nøtter og tranebær.

SKINKESALAT MED BLÅMUGG til 2 person:
1 dl qunioa, kokes som anvist og avkjøles
2 gode never blandet salat
1 eple (her; pink lady)
20-30 druer (gjerne søte røde)
ca 8 skiver skinke
2-4 ss blåmuggost
hakkede valnøtter
tørkede tranebær
2 ss god olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ss honning
salt og pepper

Kok qunioa som anvist og la den avkjøles litt før du legger opp salaten.

Fordel salat utover tallerkener og deretter den avkjølte quinoaen. Så fordeler du skinke, eple, drue og ost utover før du drysser over valnøtter og tranebær. Tranebærene kan gjerne ristes litt, da smaker de enda mer.

Bland sammen olje, sitronsaft, honning, salt og pepper til en vinaigrette som helles over rett før servering. Du må smake til med salt og pepper, jeg slumpet bare i litt, ikke veldig mye salt siden skinka gjerne er ganske salt.

Det som er så fint med at det er så mye søte ting, kaker og mektig mat i jula er at man er veldig ferdig med det når jula er over. Så da vil det være enda lettere å holde nyttårsforsettet sitt med å spise sunnere:). Jeg synes vi kan spise med måte i jula også jeg da, og forsøke å holde på de gode vanene vi har resten av året. Derfor spiser jeg ikke mer til middag på julaften enn jeg ville gjort på en vanlig onsdag, og jeg vil helst forsøke å beholde noe av den gode døgn- og spiserytmen min så langt det lar seg gjøre. Det som gjør meg glad og gir meg gode følelser er alltid viktigst. Da er det å gå en koselig tur med min kjære, ake med tantebarna mine eller hyggelige samtaler med mamma og pappa viktigere enn å spise masse mat. Nå skal jeg ikke sitte her og si at jeg er perfekt, for jeg har også en lei tendens til å bruke mat som belønning, kos eller trøst. Samtidig som dette er et av mine nyttårsforsetter. Ikke å slutte å spise god mat altså, men å spise fordi det gjør kroppen godt, ikke som trøst eller belønning. Fortsatt god jul fra meg :)

BRUSCHETTAWRAP

$
0
0

En oppskrift som ble til på slump når jeg skulle lage meg lunsj en dag og ble nødt til å finne en kombinasjon ut av det som fantes i kjøleskap og fryseboks. Det er sånn man får brukt opp det man har til overs. Litt tomat, en halv avokado, noen skiver med spekeskinke og lefse pluss ost fra fryseboksen. Krydder har man jo alltids, og det samme med en god olivenolje. I mitt kjøleskap finnes det som regel alltid parmesan, og så hadde jeg noen pinjekjerner igjen. Før måtte jeg alltid spise opp parmesanen i en fei for at den ikke skulle bli muggen, helt til jeg leste om aluminiumsfolie-trikset. Ta den ut av plasten, pakk den inn i aluminiumsfolie, og den står seg i flere måneder.

Så denne oppskriften er dedikert til alle som har lyst til litt variasjon til julematen, har lyst til en ekstra god lunsj eller rett og slett er som meg og har en lefse og litt avokado til overs. På bildet, dog litt kamuflert av det andre, har jeg bruke spekeskinke som pappa og onkel har laget. Fikk med meg en stor bit hjem fra juleferie, så nå blir det masse spekeskinke en stund fremover :).

BRUSCHETTAWRAP til 3-4 person:
3-4 tortillalefse
ca 2 dl revet ost
urtekrydder (her; garlic`n herb & basilikum)
skiver  av spekeskinke (ca 3 skiver per lefse)
3-4 tomat
1 1/2 avokado
basilikumolje (eller god olivenolje)
blandet salat (kan sløyfes)
tørket og/eller fersk basilikum
pepper
ristede pinjekjerner (kan sløyfes)
revet parmesan

Denne kan du lage på 2 forskjellige måter. Hvis du vil ha søte varme tomater følger du fremgangsmåte nr.1, eller du kan lage en salat med tomat og avokado som legges på etter steking. På bildet fulgte jeg fremgangsmåte nr.2.

Fremgangsmåte nr.1:
Fordel tynne skiver av tomat, urtekrydder og ost utover tortillalefsen. Den kan stekes rett fra fryst tilstand på på 200 grader i 4-5 minutter.

Legg deretter skinke, avokado og pinjekjerner på den ene halvdelen av lefsen. Hell over litt basilikumolje (eller bare en god olivenolje) og riv fersk parmesan over før du bretter den andre delen av lefsen over. Denne er da laget uten salat, det tar du med hvis du ønsker.

Fremgangsmåte nr.2:
Dryss urtekrydder på hver lefse og fordel osten utover. Stekes på 200 grader i 4-5 minutter, til osten er smeltet.

Del tomater og avokado i terninger, og bland gjerne inn litt løk. Jeg brukte 1 vårløk i tynne skiver. Bland dette sammen med litt olje, gjerne basilikumolje, og pepper. Tilsett tørket eller finhakket fersk basilikum, og gjerne noen ferske blader som pynt hvis du har det.

Fordel salat, deretter skinke og tilslutt tomat- og avokadoblandingen utover halve lefsen. Riv parmesan over, dryss på pinjekjerner hvis du ønsker det og brett den andre halvdelen av lefsen over.

Dette kan fint spises med hendene, men bruk kniv og gaffel hvis du er redd for gris og gjerne vil rekke å nyte maten, ikke bare kaste den i deg fordi det begynner å renne. Jeg bruker kniv og gaffel ;).

Tips til variasjon:
- Smør 1 ts chilitapenda eller chilisaus på hver lefse.
- Serverer det med en søt balsamico.
- Fordel alt jevnt utover lefsen og la være å brette den for pizzastyle bruschetta.
- Bruk fersk mozzarella i stede for revet ost, eller riv parmesan over før steking.
- Smør pizzasaus utover tortillalefsene for ekstra smak og enda mer pizzapreg.
- Bruk grove lefser for mer fiber, eller LCHF-lefser hvis du ønsker det. Her kan du fint bruke potetlefser også, og de finnes i mange varianter, f.eks med speltmel. Med DENNE oppskriften kan du også lage dine egne potetlefser (og jeg er ganske sikker på at Shär mix kan byttes ut med hvetemel hvis du ikke trenger det glutenfritt).
- Varier type spekeskinke, prøv for eksempel Bresola.

FYLT KYLLING med ovnsbakte grønnsaker & fløtesaus

$
0
0

Snart nytt år og menyen begynner å falle på plass. Vårt første store selskap i nytt hus, og det er heller ikke så ofte jeg har laget 3 retter til så mange før. Da må det litt forberedelser til, og dette er hovedretten som skal være med kalkun, men som vi testet med kylling. Her har jeg stekt 1 og 1 kyllingfilet, mens planen til nyttårsaften er å lage en stor kalkunrull som Lise Finckenhagen har gjort HER. Kalkun har altså blitt til kylling, og fått litt annet tilbehør, men ellers har jeg lånt oppskriften. Eneste jeg ser nå er at jeg har brukt litt mer nøtter og tranebær i fyllet, som kan forklare hvorfor det var litt vanskelig å få lukket kyllingen ;). Skriver her det jeg brukte, for når jeg først fikk lukket kyllingen ble det veldig godt.

FYLT KYLLING til 2 personer:
2 kyllingbryst
70 gram salsicca
1/2 dl hakkede valnøtter
1/2 dl tørkede tranebær, hakket
1/4 dl finhakket persille
salt og pepper
2,5 fedd hvitløk (det siste 1/2 feddet i sausen)
tørket timian
olje og smør til seking

Bland sammen salsicca, valnøtter, tranebær og persille, samt litt salt og pepper. Del kyllingen nesten i 2 på langs, slik at det blir et stort stykke kylling. Legg over filetene i plast og bank det flatt. Her brukte jeg et kjevle fordi jeg ikke har noen biffbanker, og det funket veldig greit. Fordel fyllet på kyllingfiletene og rull de sammen før du lukker med surre hyssing rundt. Krydre utsiden med salt, pepper og tørket timian.

Varm opp en stekepanne, tilsett smør og olje og start med å brune kyllingen på alle sidene. Her har jeg stekeplata på 7 (maks hos meg er 9). Når den er brunet på alle sider stekes den videre i panne under lokk i 10-15 minutter. Skru ned plata til middelsvarme, evt litt under Vend på kyllingene av og til og øs over stekesjy. Pakk de så inn i aliminiumsfolie og la det hvile i minst 15 minutter før du skjærer filetene i skiver og serverer. Husk å fjerne hyssingen før du serverer ;).

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER til 2 personer:
2 poteter
1 gulrot
1/4 stor sellerirot
2,5 sjarlottløk (den siste halve i sausen)
1 fenikkel
1/3 squash
olje
timian
salt og pepper

Skrell og kutt potet, gulrot og sellerirot i skiver. Fjern skallet og del sjalottløk og fenikkel i båter, og kutt squash i halvmåner. Hell over olje, dryss over timian, salt og pepper og bland det godt. Stekes på 200 grader i ca 30 minutter.

FLØTESAUS til 2 personer:
1/2 sjalottløk
1/2 fedd hvitløk
1 ss smør
1 dl hvitvin
1/4 blokk med kyllingfond
1,5 dl vann
1 dl fløte
salt og hvit pepper

Finhakk sjalottløk og hvitløk før du steker det blankt i smør. Tilsett hvitvin og la det koke til hvitvinene er kokt inn til 1/3 av væskemengden. Tilsett vann og kyllingfond, og la det koke i 5 minutter før du tilsetter fløten og lar det koke videre i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Blir sausen for tynn? Jeg jukser litt jeg, og må nok innrømmet at jeg brukte litt maizena første gange jeg lagde denne sausen. Nå har jeg tenkt å teste sausen minst en gang til før nyttårsaften, for man vil jo helst unngå å måtte ty til maizena ;). Også har jeg også jukset med kyllingfond fremfor kraft, håper jeg kan bli tilgitt der også :).

Når jeg planla denne middagen var tanken at så mye som mulig skal kunne gjøres klart på forhånd, sånn at det blir mindre stress når gjestene sitter ved bordet. Forretten vil derfor være en kald salat, hvor alt er klart og bare skal legges opp, og desserten skal lages ferdig i ettermiddag. Arbeidsfordelingen er også klar snart, og det meste er handlet inn, så nå kan dagen komme.

SARAH BERNARD til et lite selskap

$
0
0
GODT NYTT ÅR!

Jeg vet det er dårlig gjort å publisere denne i dag, og det er vell ikke i dag du vil ha mest bruk for oppskriften heller. Men nå ligger den i hvertfall på bloggen, slik at du kan bruke den når du har behov for det. Oppskriften fant jeg hos Det søte liv, men jeg har laget en liten versjon (1/3 av originaloppskriften), pluss at jeg har redusert litt på sukkeret. Du kan nok fint bruk enda litt mindre sukker, fordi den ble forsatt veldig søt, eller begrense deg å spise til et lite kakestykke :). Kakestørrelsen var helt perfekt for et lite selskap med ca 6 personer, og det var kun et lite stykke igjen som gikk rett i fryseren. Noe som var helt perfekt for min del, som har tenkt å holde nyttårsforsettet mitt :).

Sukkeret i kaken kan byttes ut med sukrin eller steviasukker. Bare husk å smake til hvis du bruker annen søtning, siden du da ikke vil trenge like mye. Bruker du sukrin vil jeg anbefale å blande det med annen søtning og ikke bruke kun sukrin, siden dette smaker litt spesielt. Jeg foretrekker steviasukker, som da inneholder 50-50 sukker og stevia, og dermed ikke smaker like spesielt. Pluss at stevia ikke er lakserende slik som sukrin er. Kokossukker kan også brukes, det er fortsatt sukker, men påvirker blodsukkeret litt mindre og inneholder flere næringsstoffer enn hvitt sukker. Ønsker du å bruke annen søtning smaker Tagatesse mest likt sukker, men være obs på at dette er veldig lakserende i store mengder.

Så spar oppskriften til svigermors bursdag, middagsselskapet du skal ha i februar eller til påskekaffen. Pynten på toppen av kaken tilpasser du bare etter anledning og årstid :).

Et lite tips er å starte i god tid, siden kaken må avkjøles før du legger på krem og før sjokoladepynten kommer på. I tillegg står den seg veldig lenge, og kan fint oppbevares i fryseren, så det er ikke noe problem å lage den noen dager i forveien.

LITEN SARAH BERNARDKAKE (i 2-liters brødform):
Kakebunn:
125 gram malte mandler
1,5 ts bakepulver
85 gram sukker
2 eggehviter

Pisk eggehvitene stive. Tilsett så litt og litt sukker til du får en stiv marengs. Bland bakepulvere med de malte mandlene og ved det forsiktig inn i marengsen. Dekk en 2 liters brødform med bakepapir og hell røra i. Stekes på 175 grader i 20 minutter. La den avkjøles i forma, og sett den kaldt mens du lager kremen. Jeg setter den gjerne en stund i fryseren før jeg legger på sjokoladekremen.

Sjokoladekrem:
85 gram smør, romtemperert
50 gram melis
1 liten ts vaniljesukker
1 barneskje bakekakao
2 eggeplommer

Pisk sammen smør og melis for du tilsetter eggeplommene. Bland deretter inn vaniljesukker og kakaopulver. Fordel det jevnt utover toppen av kaka før du setter den tilbake i fryseren.

Sjokoladedekor:
100 gram mørk sjokolade
1 ss smør

Smelt smør og sjokolade i vann bad og bland det godt sammen. Jeg putter sjokoladen i en dekorsprøyte sånn som DENNE også lager jeg striper med sjokoladen frem og tilbake, på tvers over kaka. Det synes jeg blir penere enn hvis man smører sjokoladen utover. Hva du gjør er så klart valgfritt :). Bare husk at hvis du skal smøre sjokoladen utover må sjokoladekremen være helt kald.

Oppbevar gjerne kaka i fryseren frem til servering.

Dekor og pynt på fatet:
Hvite sukkerstjerner
Tørkede blomster
Sjokoladeblomster
Bær

Hvis du skal dekorere kaka bør du gjøre dette før sjokoladedekoren stivner, sånn at det fester seg. Jeg brukte da stjerner og tørkede blomster. Tørkede blomster får du blant annet kjøpt i Mathallen, i Bondens butikk.

Jeg smeltet litt ekstra sjokolade, som jeg lagde sjokoladeblomster av. Til sjokoladeblomstene grovhakket jeg først tørkede jordbær (kjøpt hos Carl Heftye i Karl Johan) som jeg la i bunnen av små silikonformer, deretter la jeg en skje smeltet sjokolade i hver form. Bank formen mot benken slik at sjokoladen siger ned og fordeler seg jevnt. Disse ble også pyntet med stjerner og tørkede blomster, og lagt i fryseren for å stivne. (Det trenger så klart ikke være blomster hvis du har former med en annen fasong :).)

Både kaken og sjokoladene kan oppbevares i fryseren frem til det skal serveres. Den tiner også ganske fort, så hvis du tar den opp 1 time før burde du være sikker. Kaken kan gjerne også serveres litt avkjølt, da blir den ikke så mektig. Som en motsats til den søte kaken pyntet jeg fatet med bringebær og physalis.

FORRETTSALAT MED SPEKESKINKE, PARMESAN & SØTE FRUKTER

$
0
0

For vår del var dette forrett på nyttårsaften. Akkurat passe stor, passe mettende og med friske smaker etter en jul med masse tung mat. I tillegg ville jeg lage noe som ikke måtte varmes siden det var nok av andre ting som skulle stekes, kokes og holdes varmt. Hovedretten var DENNE, men med kalkun og i hel rull som måtte stekes i ovnen. Skikkelig godt ble det, og passe med skryt fikk jeg også, selv om noe av æren også skal gå til min kjøre som var kjøkkenassistent. Dessert ble det ikke, fordi jeg alltid synes det blir så mye mat at man ikke klarer å nyte den siste retten. Istede ble det kake en times tid etter middag, altså DENNE kaken, en liten versjon av en Sarah Bernardkake. Ingen forspiste seg, tror jeg i hvertfall, og alle virket veldig fornøyd :).

FORRETT MED SPEKESKINKE, per person:
1 neve blandet salat
2-3 tynne skiver spekeskinke (her; pappas tørrsaltede)
2-3 båter fiken (ferske)
2-3 båter aprikos (de ferske her også)
noen skiver/flak med revet parmesan
grohakkede, ristede valnøtter (ristes lett i tørr panne)
noen dråper god basilikumolje eller ekstra virgine olivenolje
søt balsamico (her; DENNE)

Salat i bunnen og så lager du en liten krøll av hver spekeskinkeskive som legges i midten. Fordel båter av fiken og aprikos rundt og riv parmesan over med en ostehøvel eller gulrotskreller. Hell på noen dråper olje og så balsamico før du drysser over valnøttene.

Raskere og enklere enn det kan du vell ikke få det?

CARROT CAKE IN A CUP - Glutenfri, lavkarbo gulrotkake laget i en fei

$
0
0

Føler meg som en litt dårlig blogger for tiden, for det kommer ikke så mye nytt fra meg. Rett og slett fordi jeg startet i ny jobb ett nyttår, og det er mye å sette seg inn i den første tiden, så den blir nok prioritert over bloggen en stund fremover. Likevel rekker jeg å lage mat da, og et par kvelder har det blitt denne kaken til kveldsmat.Veldig god, sukkerfri, glutenfri og eventuelt melkefri kake, som du slenger sammen og steker i en fei. Nok et lite microvidunder dette her, akkurat som DENNE eplekaken.

Jeg har brukt Sunnere kakemiks fra Funksjonell mat, som inneholder sukrin, er lavkarbo og proteinrik, Egentlig ikke så beigeistret for ting med sukrin i, men det virket som om magen taklet det greit denne gangen. Kakemiksen kan byttes ut med annen tørrvare, men husk at du da må tilsette noe annen søtning. For min del foretrekker jeg naturlig søtning fra litt most banan, honning eller kokossirup. Stevia bruker jeg også en del, men det smaker litt spesielt, spesielt når du blir mye av det. Eventuelt kan du bruke kokossukker, som har lavere GI og dermed ikke gir samme blodsukkerstigningen som hvitt sukker. Litt av melet kan byttes ut med proteinpulver, så har du en etter-trening-snacks, og bruker du f.eks proteinpulver med vanilje kan du fint sløyfe kakemiksen uten å tilsette ekstra søtning.

Kakemiksen får du forresten kjøpt i de aller fleste matbutikker, da i allergihylla,

GULROTKAKE til 1 person:
1 egg
1 ss olje
2-3 ss melk (eller vann)
30 g Sunnere kakemix
10 g havremel
1/4 ts bakepulver 
1/4 ts vaniljepulver (evt litt vaniljeekstrakt)
1 dl revet gulrot
litt smør til koppen

Glasur:
1-2 ss Philadelphia 
1 ts agave, lønnesirup, honning eller kokosnektar

Bland alt det tørre i en skål før du blander inn det våte og tilslutt vender inn gulroten. Smør innsiden av en liten skål eller tekopp med smør og hell i røren.

Stekes på maks styrke i micro i 2-3 minutter. Maks hos meg er 800 watt og da var 2,5 minutt helt perfekt.

Hell kaken ut av koppen og over på en tallerken, eventuelt løsne litt langs kanten hvis den ikke faller ut av seg selv. Legg på en klatt med philadelfia og litt valgfri søtning før du nyter, eller serverer :), 

GULASJSUPPE ELLER GRYTE - luksus hverdagsmat

$
0
0

Jeg vet lista med ingredienser kan se litt lang ut, men hvis du lover meg å starte med å kutte alt som anvist under, så lover jeg deg at du vil ha middagen ferdig i en fei. Mest sannsynlig vil du rekke å ryddet opp etter deg og dekke bord også, mens maten koker. Finn frem alt du trenger før du begynner, kutt alt som skal kuttes og så setter du i gang :).

Dette ble skikkelig god hverdagsmat, som ikke kostet spesielt mye heller, så med på kjøpet i dag skal du få noen pengebesparende tips.
- Jeg kjøpte en stor bit med grytekjøtt, ca 700 gram, som jeg delte i 3. En del gikk i suppa, mens 2 deler ligger i fryseren og venter på å bli middag en annen dag.
- Grønnsakene som brukes er av den rimelige sorten, og av den typen som holder seg godt i kjøleskapet en stund. En pakke gulrot holder holder til mange middager og står seg lenge. Resten av selleriroten pakkes godt inn i aluminiumsfolie, så holder den også seg lenge, tross at du har kuttet av en skalk.
- 1 ss fra den lille boksen med tomatpure ble brukt i suppa, mens 3 ss ble lagt i hver sin lille boks og puttet i fryseren. Det er sjelden jeg trenger mer enn 1 ss i gangen, og selv om boksen bare koster 5 kroner synes jeg det er alt for ille å kaste det jeg ikke bruker. Ta opp fra fryseren når du trenger, den tiner fort, eller kan tilsettes fryst i supper, gryter og sauser.

GULASJSUPPE til 3 personer:
2-4 sjalottløk (avhengig av størrelsen, samme mengde som 1 gul løk)
250 gram oksekjøtt (jeg brukte grytekjøtt)
1 fedd hvitløk
1 ts malt paprika
1 ss tomatpure (+ 1/2 boks hakkede tomater?)
2 tomater, finhakket
1/2 søt paprika (eller vanlig rød)
2 små poteter
1 liten sellerirot (tilsvarende 2 poteter)
1 mellomstor-stor gulrot
10 cm purreløk
7 dl vann
1 blokk kjøttfond (evt 1 terning buljong, men fond smaker mer naturlig)
1-2 ts oregano
salt og pepper
olje til steking

Ved servering etter smak og behag:
rømme
godt brød, flatbrød eller knekkebrød
evt litt smør på brødet

Start med å kutte potet og sellerirot i terninger, gulrot i skiver og paprika i tynne strimler. Legg det tilsides sammen med purre kuttet i tynne ringer.

Løk og kjøtt kuttes også i terninger mens hvitløken og tomatene finhakkes.

Varm olje i bunnen av en bredbunnet kjele. Surr løken blank før du tilsetter kjøttet og lar det få brunet seg. Tilsett så hvitløken og bland godt slik at den også får blitt litt blank før du tilsetter malt paprika, tomatpure og hakkede tomater.

Bland inn potet, purre og paprika før du tilsetter vann og fond eller buljong. Bruk kraft hvis du har det. Kok opp og la det koke under lokk i 20-25 minutter, til grønnsakene er møre.

Hvis du vil lage en gryte lar du det koke uten lokk, slik at vannet får fordampe.

Tilsett oregano og smak til med salt og pepper før du serverer.

Legg gjerne en klatt rømme på toppen av hver tallerken til de som ønsker det, og server noe godt brød ved siden av. Min kjøre hadde flatbrød, mens jeg spiste lavkarbo knekkebrød. Jeg synes det er godt med litt rømme, mens hans liker det best uten. Rømmen passet også best når vi laget gryte.

Jeg bruker vell 15 minutter til å kutte alt, plusse koketiden, og da er maten klar på under 45 minutter. Er ikke det raskt nok for deg? Vil du gjøre det enda enklere kan du bytte ut potet, gulrot, sellerirot og purre med 1/2 pose fryst lapskausblanding.
Viewing all 207 articles
Browse latest View live